De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ziet af van de gaswinning in Veendam.

Dat meldt RTV Noord donderdagavond.

Volgens de NAM is de grote onrust in de buurt als gevolg van het voornemen gas te winnen niet de reden om ermee te stoppen. Zo schrijft RTV Noord op de website.

Nieuwe boringen zouden hebben aangetoond dat er minder gas onder de grond zit dan aanvankelijk werd gedacht. Zo dacht de NAM dat er in het veld bij Veendam 1 miljard kubieke meter aardgas zou zitten.

Daar komt het bedrijf nu op terug: er zou sprake zijn van veel minder aardgas en dus is het niet rendabel om hier gas te winnen.

Februari

Half februari werd duidelijk dat de NAM een nieuw klein gasveld bij Veendam zou gaan aanboren. De bewoners moesten dit toen via de media vernemen. Dat leidde tot veel onbegrip.

Ook is er in Groningen veel onrust over een rapport van minister Henk Kamp (Economische Zaken). Daarin staat dat aardbevingen als gevolg van aardgaswinning zwaarder kunnen worden dan eerder werd aangenomen.

Blij

Inwoners van Ommelanderwijk en Zuidwending, twee dorpen in de buurt van Veendam, hebben blij gereageerd op het besluit van de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) om toch geen gas te gaan winnen in het gebied. Dat zegt het Dorpenbeheerteam Ommelandercompagnie vrijdagochtend.

''Ik sprong een gat in de lucht toen ik het nieuws van de NAM hoorde”, zegt Bernard Stikfort, secretaris van de belangenclub.

Ab Meijerman, burgemeester van Veendam, liet in een reactie weten de blijdschap onder de bewoners te begrijpen. ''We kunnen ons goed voorstellen dat de bewoners van met name Ommelanderwijk en Zuidwending opgelucht zijn over het bericht van de NAM.”