OM seponeert nieuwe zaak tegen Samir A.

De veroordeelde terrorist Samir A. wordt wegens een gebrek aan bewijs niet vervolgd door het Openbaar Ministerie (OM) voor het voorbereiden van een terroristische aanslag na zijn vrijlating.

Dat heeft het OM donderdag bekendgemaakt.

A. zit momenteel al een gevangenisstraf uit van 9 jaar in de Rotterdamse gevangenis de Schie.

In september 2012 werd hij in zijn cel aangehouden, omdat hij via briefjes aan medegevangenen een aanslag zou voorbereiden die plaats zou moeten vinden na zijn vrijlating.

Hoewel A. erkent dat hij het huishoudelijk regelement van De Schie heeft overtreden, blijkt uit onderzoek van het Landelijk Parket dat de briefjes niet gaan over een mogelijke aanslag. Het OM heeft de zaak vervolgens geseponeerd. 

Samir A., voormalig lid van de Hofstadgroep. werd in 2008 in hoger beroep veroordeeld voor het voobereiden van terroristische aanslagen.

Sabir K.

Het OM heeft nog geen beslissing genomen over een eventuele vervolging van de medegevangene, Sabir K. Hij zit in De Schie vast in afwachting van zijn mogelijke uitlevering naar de Verenigde Staten. 

Die willen hem hebben omdat ze hem verdenken van het voorbereiden van aanslagen op Amerikaanse militairen in Afghanistan. K., die inmiddels 2 jaar vastzit in Nederland, zat eerder 8 maanden in Pakistaanse gevangenissen.

André Seebregts, advocaat van K., noemt het besluit opmerkelijk. "Het bewijs tegen K. was zo mogelijk nog zwakker dan tegen A." Seebregts kreeg te horen dat het OM nog niet kan zeggen wanneer het wel een besluit over eventuele vervolging neemt.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie