Omwonenden Dam 'niet per se huis uit' op 30 april

Bewoners en ondernemers rondom de Dam in Amsterdam hoeven op 30 april niet verplicht hun woning of winkel uit.

Wel vraagt de gemeente mensen in de straten achter de Nieuwe Kerk dit vrijwillig te doen. Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief die donderdag aan de gemeenteraad is gestuurd.

De veiligheidsmaatregelen die op de dag van de troonswisseling gelden in de buurt van de Dam leiden tot hinder voor omwonenden.

Ze kunnen hun huis weliswaar in en uit, maar dat is wel beperkt. ''Om dit ongemak weg te nemen, biedt de gemeente een passende vergoeding aan’’, meldt de burgemeester.

Het overgrote deel van de Dam blijft volgens hem voor iedereen toegankelijk.

Hotels

Bij de hotels waar gasten van de koninklijke familie verblijven voor de inhuldiging van Willem-Alexander komen extra veiligheidsmaatregelen. Dat laat Van der Laan donderdag weten in een brief aan de gemeenteraad. Het gaat om het Okura en Amstel.

De omwonenden van deze hotels worden op de hoogte gebracht. Over de aard van de veiligheidsmaatregelen wil de gemeente niets kwijt.

Verder ondergaan alle genodigden vooraf aan de officiële activiteiten rondom de troonswisseling een screening in de Passengers Terminal Amsterdam (PTA). Vanuit daar komen de gasten onder begeleiding naar de Dam. In totaal worden op die manier zo’n 5000 personen aan- en afgevoerd.

Verder komen er voetgangersbruggen voor de stroom bezoekers. Eentje leidt vanaf Centraal Station richting de Jordaan en ook aan de oostkant in de richting van het Java-eiland bouwt defensie er twee.

Boten

Wie op 30 april met zijn bootje over het IJ wil varen, moet er vroeg bij zijn. Het water is vanaf 8 uur ’s ochtends niet meer toegankelijk voor de pleziervaart. De beroepsschepen moeten er vanaf 13 uur wegblijven, maakte de burgemeester bekend.

Op het IJ vindt op de dag van de troonswisseling ’s avonds een rondvaart plaats voor het kersverse koninklijk paar. De zogeheten koningsvaart begint rond 19.30 uur in Noord bij filmmuseum Eye en eindigt om 21.15 uur bij het Muziekgebouw aan 't IJ. Het scheepvaartverkeer wordt na afloop van de festiviteiten zo snel mogelijk hervat. ''Niet later dan 1 uur zal het hele IJ zijn vrijgegeven’’, stelt de burgemeester.

Ook cruiseschepen die vaak bij de Passengers Terminal Amsterdam of bij het Muziekgebouw aan 't IJ liggen, kunnen hier op 30 april niet terecht. De veerponten vanaf Centraal Station naar Amsterdam-Noord blijven tot 17.30 uur doorvaren, behalve het NDSM-veer. Die stopt om 13 uur. Vanaf de Westerdoksdijk wordt een extra pont ingezet.

Ballonnen

Ook gaan er 150.000 oranje ballonnen de lucht in als afsluiter van de koningsvaart over het Amsterdamse IJ. Willem-Alexander, Máxima en hun drie dochters krijgen op een deel van de tocht gezelschap van een afvaardiging van de koninklijke familie en een aantal gasten.

Voorafgaand aan het varen krijgen ze naast het koningslied ook een stukje uit de opera L’amour des trois oranges te zien.  

Eerder werd bekend dat zo’n 200 schepen meevaren tijdens de rondvaart. Het betreft marineschepen, traditionele zeilschepen, tall ships, blusboten van de brandweer en varend erfgoed. Aan het einde van de tocht volgt een saluut van boten, scheepshoorns en geven blusboten een demonstratie.

Diner

De koningsvaart begint even na 19.30 uur bij filmmuseum Eye en eindigt rond 21.15 uur bij het Muziekgebouw aan ’t IJ, waar een diner plaatsvindt voor de koning en koningin en hun gasten.

In de gemeenteraad werden donderdag vraagtekens gesteld bij de 150.000 ballonnen die de lucht ingaan. Zo vreesden enkele raadsleden voor de gevolgen voor het milieu en het luchtvaartverkeer, aangezien Schiphol vlakbij ligt. De burgemeester verzekerde ze dat de ballonnen volledig afbreekbaar zijn. Ook is het luchtruim op dat moment gesloten, liet hij weten.

Rondom de inhuldiging worden in Amsterdam bijna 10.000 agenten ingezet. Daarvan komen er zo'n 3000 uit de hoofdstad en de rest elders uit land. Volgens de burgemeester is de samenwerking met de Nationale Politie ''100 procent goed''.

Armin van Buuren

Onderweg is er op schepen van alles te zien en op de Kop van het Java-eiland treedt dj Armin van Buuren op samen met Koninklijk Concertgebouworkest. Wie dit optreden van dichtbij wil meemaken, moet een kaartje kopen voor 10 euro. In totaal zijn er 15.000 tickets beschikbaar. De rest van het gebied rondom het IJ is vrij toegankelijk.

Eerder werd bekend dat zo’n 200 schepen meevaren tijdens de rondvaart. Het betreft marineschepen, traditionele zeilschepen, tall ships, blusboten van de brandweer en varend erfgoed. Aan het einde van de tocht volgt een saluut van boten, scheepshoorns en geven blusboten een demonstratie.

De koningsvaart begint even na 19.30 uur bij filmmuseum Eye en eindigt rond 21.15 uur bij het Muziekgebouw aan ’t IJ, waar een diner plaatsvindt voor de koning en koningin en hun gasten.

Alles over de troonswisseling in ons dossier

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie