In Groningen is donderdag op last van het Openbaar Ministerie (OM) het lichaam van een 18-jarige jongen opgegraven omdat er getwijfeld wordt aan zijn doodsoorzaak.

De jongen werd op nieuwjaarsdag levenloos aangetroffen in een sloot in zijn woonplaats. Het lichaam wordt vrijdag onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), zo meldde het OM donderdag.

Omdat er geen sporen van een misdrijf waren, werd het overlijden van de jongen in eerste instantie als ongeval gezien. Nadat het lichaam aan de familie werd vrijgegeven, heeft de vader foto’s van de jongen gemaakt.

Hierop zijn verwondingen te zien die niet door de schouwarts zijn opgemerkt. Op basis van deze foto’s en onder andere telefoongegevens van het slachtoffer heeft het OM besloten het onderzoek te heropenen.

Volgens een woordvoerster was de vader, die lange tijd heeft aangedrongen op heropening van het onderzoek, tijdens de opgraving ook op de begraafplaats aanwezig. Het lichaam wordt vrijdag, na afronding van de onderzoeken, opnieuw begraven.

Het NFI verricht vrijdag sectie op het lichaam. Ook wordt er dan een scan gemaakt en vindt een toxicologisch onderzoek plaats. De resultaten zijn over een paar weken bekend, aldus het OM.