
Mogelijk veevoer met dioxine in Nederland
Dat blijkt uit rapporten van de Belgische warenautoriteit FAVV en het Europese waarschuwingssysteem RASFF.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bevestigde donderdagochtend dat de grondstof bij vier bedrijven in Nederland terecht is gekomen. De dioxine zat in een zogenoemd voormengsel, dat bestemd was voor het maken van veevoer, en in voedingssuplementen.
De partij kwam uit China en bevatte 40 maal de toegestane hoeveelheid dioxine, een giftige stof die zich ophoopt in het lichaam.
België
In België is de grondstof niet gebruikt voor het maken van veevoer. Het is onduidelijk of dat ook voor Nederland geldt, de NVWA is dat nog aan het onderzoeken. ''Zodra wij de melding uit België kregen, hebben we de vier bedrijven opdracht gegeven om het ingrediënt niet te gebruiken'', legt een woordvoerder uit.
''De vraag is of het al is gebruikt en of in het eindproduct, waarin allerlei ingrediënten worden gemengd, de norm ook wordt overschreden.''
Eventueel moet dan ook het uiteindelijke veevoer worden teruggeroepen, maar dat hangt af voor welk dier het bestemd is. Voor dieren die bijvoorbeeld voor consumptie bedoeld zijn, gelden andere normen voor de maximale vervuiling.
Kankerverwekkend
Dioxine kan in grote hoeveelheden kankerverwekkend zijn. Er mag een zeer kleine hoeveelheid dioxine in voeding zitten volgens Europese normen. Mensen slaan ongeveer twee derde van de dioxine die ze binnenkrijgen op in hun lichaamsvet, waar het maar heel langzaam uit verdwijnt.
Als iemand een grote hoeveelheid van de chemische afvalstof binnenkrijgt of in het lichaam heeft opgeslagen, kan dat ernstige gevolgen hebben. Uiteindelijk kan dat zorgen voor een aangetaste weerstand, verlaagde vruchtbaarheid en kanker.
Verontreinigde lucht
De stof komt in onze voeding via verontreinigde lucht en vervuild water. Dat is van alle tijden, aangezien dioxine vrijkomt bij verbrandingsprocessen van bijvoorbeeld bossen en brandstoffen, maar ook bij vulkaanuitbarstingen. De uitstoot van de stof door menselijke activiteiten is sinds de jaren '90 van de vorige eeuw wel sterk gedaald dankzij milieumaatregelen.
Op haar website raadt de NVWA mensen aan om vooral gevarieerd te eten en zo te voorkomen dat ze veel dioxine binnenkrijgen. Vooral door de consumptie van dierlijke vetten en vette vis zoals paling krijgen mensen het gif binnen.
Het Voedingscentrum benadrukt dat als mensen opletten wat ze eten, de kans dat ze te veel dioxine binnenkrijgen in Nederland zeer beperkt is.