Rechtbank eist duidelijkheid over 'kerngetuigen' Hells Angels

In het megaproces rond Hells Angel Harry S. en Donald G. moet justitie tekst en uitleg komen geven over de gang van zaken rond de kennelijk verdwenen, cruciale getuige Remko van Lent en diens vrouw. 

In het proces zijn zij zogeheten kerngetuigen: zij hebben voor het bewijs essentiële verklaringen afgelegd.

De rechtbank heeft hen echter nog niet zelf kunnen horen. Hetzelfde geldt voor de advocaten van de verdachten. Van Lent en zijn vrouw legden hun verklaringen tegenover ambtenaren van politie en justitie af.

De Rotterdamse rechtbank, die de zaak in de Amsterdamse bunker behandelt, bepaalde woensdag dat officier van justitie Marjolein Verwiel moet komen uitleggen waarom het telkens niet is gelukt de beide getuigen naar de rechtszaal te krijgen.

Bescherming

Van Lent en zijn vrouw hebben in een getuigenbeschermingsprogramma gezeten, maar kregen ruzie met justitie over bepaalde afspraken. Daarmee eindigden de beschermingsmaatregelen. Officier Verwiel is namens justitie belast met getuigenbescherming. Zij moet vrijdag op de zitting over de kwestie komen verklaren.

Volgens de rechtbank heeft het Openbaar Ministerie veel te weinig gedaan om Van Lent en zijn vrouw opnieuw te laten getuigen.

Donald G. en Harry S. worden onder meer verdacht van afpersing. Van Lent is een van de slachtoffers in de zaak. Inmiddels is gebleken dat hem mogelijk ook nog strafvervolging boven het hoofd hangt, in verband met fraude en witwassen.

Het verhoor van Verwiel moet duidelijk maken of het zin heeft nogmaals te proberen Van Lent in de getuigenbank te krijgen.

Planning

Het proces is met de perikelen rond Van Lent al direct uit de planningsrails gelopen. De rechtbank had het voornemen de zaak binnen twee weken af te doen. Dit lijkt geen haalbare zaak meer. Dat is voor de advocaat van Harry S., Bram Moszkowicz, mogelijk een aanzienlijk probleem: op 22 april bepaalt het Hof van Discipline in een tuchtzaak of Moszkowicz zich advocaat mag blijven noemen. De lagere tuchtrechter schrapte Moszkowicz van het tableau.

Achtergrond over de zaak tegen Harry S. en Donald G.

Tip de redactie