De politie is dinsdag bij een grootscheepse actie tegen mensenhandel 13 panden in Utrecht, Almere en Oosterhout binnengevallen. Drie mannen uit Utrecht zijn aangehouden.

Bij de actie waren 120 tot 130 agenten betrokken, meldt de politie. De invallen waren vooral in woningen, maar ook in bedrijfspanden. Tien in Utrecht, twee in Oosterhout en één in Almere.

De agenten namen zeven auto's, een vuurwapen, geld en administratie in beslag.

De aangehouden mannen zijn 40, 37 en 34 jaar en worden verdacht van mensenhandel, handel in verdovende middelen en hennepteelt. Het onderzoek startte al in augustus 2012 na binnengekomen informatie.

Zandpad

De politie wil in het belang van het onderzoek niet zeggen wat de rol van de drie bij de mensenhandel precies was en hoeveel slachtoffers zij hebben gemaakt. Enkele slachtoffers werkten als prostituee op het Zandpad in Utrecht.

Het gaat volgens de politie vooral om "kwetsbare vrouwen uit het buitenland, die slecht of geen Nederlands spreken en de weg in de Nederlandse samenleving niet kennen".

De verdachten regelden huisvesting voor de vrouwen. De politie stelt dat ze werden uitgebuit.

Geld

Het geld is in beslag genomen om uit te zoeken of de mannen dat hebben verdiend met de mensenhandel. De politie wil niet zeggen hoe groot het bedrag is.

De invallen en arrestaties zijn volgens de politie een tussenstap in het onderzoek. De administratie moet de rechercheurs een beter beeld van de handel geven. Meer arrestaties worden niet uitgesloten.