Aantal wrakingsverzoeken opnieuw gestegen

Het aantal wrakingsverzoeken is vorig jaar opnieuw toegenomen: van 587 in 2011 naar 659 in 2012, een stijging van 10,9 procent. 

De afgelopen 6 jaar is het aantal wrakingsverzoeken meer dan verdubbeld: van 248 in 2006 naar 659 in 2012.

De Raad voor de Rechtspraak maakte de jongste cijfers dinsdag bekend. Het aantal toegewezen verzoeken bleef in 2012 met 6,4 procent nagenoeg gelijk aan het voorgaande jaar. Gemiddeld 94 van de 100 wrakingsverzoeken wordt niet gehonoreerd.

Wrakingskamer

Procespartijen (zoals in een strafzaak een verdachte en zijn advocaat) kunnen een wrakingsverzoek indienen als ze denken dat de rechters niet onpartijdig zijn, of die schijn wekken. Een speciale wrakingskamer beoordeelt zo'n verzoek.

Bij toewijzing wordt de rechter vervangen; het verzoek kan zich ook tegen meerdere rechters richten. De wrakingsprocedure is bij het grote publiek bekend door strafzaken, maar ook in andere soorten rechtszaken kan worden gewraakt.

Openheid

Jaap Sap, voorzitter van de wrakingskamer van de rechtbank Midden-Nederland, schrijft de gestage groei van het aantal wrakingsverzoeken toe aan het feit dat het fenomeen wraking steeds bekender wordt. Ook de steeds grotere openheid van de rechter draagt volgens Sap bij aan de stijging.

De wraking van de rechter in het Wilderproces was een trendsetter, zo blijkt. Sap: ''Die was breed op televisie. Daarna was er een hausse aan wrakingsverzoeken en dat is hoog gebleven, al lijkt het zich nu wel te stabiliseren.''

Goede ontwikkeling

Door de grotere openheid van de rechter krijgen procespartijen meer zicht op de beweegredenen van de rechtbank. ''Op zichzelf een goede ontwikkeling'', vindt Sap, ''maar met als bij-effect meer wrakingsverzoeken.''

Sap onderscheidt diverse typen wrakingsverzoeken. Er zijn echt inhoudelijke verzoeken, maar het middel wordt ook in stelling gebracht om een rechtszaak te vertragen of om via een omweg alsnog gelijk te krijgen. De Rechtspraak onderzoekt mogelijkheden om het systeem van wraking te moderniseren en oneigenlijk gebruik van het middel de kop in te drukken.

Lees meer over:
Tip de redactie