Herder van schaapskudde Veluwe failliet

Herder Chris Grinwis van de rondtrekkende schaapskudde Het Soerel op de Veluwe is failliet. Volgende week moet hij zijn 400 Schoonebeeker schapen naar het slachthuis brengen.

De herder die rondtrekt over het Hulshorster Zand op de Noord-Veluwe zei dinsdag dat Natuurmonumenten de schuld van zijn faillissement is. Deze natuurorganisatie heeft een grote klus op de Veluwse heidevelden gegund aan een bedrijf voor een prijs waarvoor een particulier volgens hem niet kan werken.

Natuurmonumenten verwerpt zijn aantijging en zegt dat Grinwis te duur is, omdat hij ervoor kiest om op een traditionele manier zijn schapen te hoeden. ''Het kan moderner en voordeliger'', aldus een woordvoerster. Het uitgekozen bedrijf rastert het te begrazen stuk hei af, zet er schapen op en haalt de beesten weer op als de klus is geklaard.

Moeite

Er zijn nog 15 zelfstandige, rondtrekkende herders met kuddes in Nederland. Die hebben allemaal moeite om het hoofd boven water te houden, nu natuurbeheerders steeds meer op de kosten gaan letten.

''Dat is natuurlijk een drama voor hen, maar wij moeten kiezen voor een efficiënte manier van werken. Er blijven altijd schapen lopen op de hei, maar daar hoeft niet de hele dag een herder met honden bij te zijn'', aldus Natuurmonumenten.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie