Bond wil snel nieuw bestuur politieacademie

De Nederlandse Politiebond (NPB) wil dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) snel een nieuw bestuur van de Politieacademie benoemt.

Dan kan er rust in de tent komen. Dat laat de bond dinsdag weten in reactie op het zeer kritische rapport van de voormalige Utrechtse korpschef Peter Vogelzang over de problemen bij het politieonderwijs.

Daarop legde vrijdag de hoogste baas van de academie Ad van Baal zijn functie al neer en maandag kondigde Opstelten aan dat hij het hele bestuur vervangt.

NPB-voorzitter Han Busker is blij met het optreden van Opstelten. "Het was ook wel hoog tijd dat de minister ingreep, want er moest echt rust in de tent komen - zowel voor het personeel als voor de studenten." Hij roept de bewindsman nu op om snel met een nieuw bestuur te komen.

Niet verrast

Politiebond ACP laat weten niet verrast te zijn door het rapport. Wel dat het zo lang heeft geduurd voordat werd ingegrepen. "De ernst van de situatie is op bestuurlijk niveau lange tijd niet onderkend", stelt voorzitter Gerrit van de Kamp. "Hij lijkt zelfs alsof de betrokken bestuurders de problemen niet hebben willen zien."

Volgens de ACP is het herstellen van rust en het geven van duidelijkheid de belangrijkste opdracht voor het nieuwe bestuur.

Vogelzang concludeerde dat bij de academie een 'niet meer oplosbare vertrouwenscrisis' is ontstaan door het 'ontbreken van sturend vermogen van de leiding'. Het bestuur was niet meer in staat om de nodige veranderingen door te voeren.

Raad van bestuur

Opstelten wil binnen twee maanden een nieuwe raad van bestuur aanstellen, die de voorgestelde veranderingen gaat doorvoeren.

Als voorzitter zoekt de minister een 'zeer ervaren manager', afkomstig uit de politie. "Gezien de huidige situatie rond de Politieacademie is het verstandig dat iemand uit de hoogste regionen van de nationale politie deze functie gaat vervullen."

Lees meer over:
Tip de redactie