Rivier de Waal gaat dag op slot

De Waal bij Nijmegen gaat volgende week zaterdag voor zeker 10 uur op slot voor scheepvaartverkeer.

Over de drukstbevaren scheepvaartroute van Europa wordt een tweede stadsbrug voor Nijmegen gebouwd en die krijgt die dag een 60 meter hoge overspanning.

Nijmegen had sinds 1936 één oeververbinding over de Waal. Voor die Waalbrug staat al jarenlang elke dag een lange file stadinwaarts.

Nu Nijmegen aan de noordzijde van de Waal een nieuw stadsdeel bouwt met een eiland en 12.000 woningen is eindelijk besloten een tweede Waalbrug te bouwen, die eind 2013 klaar moet zijn.

Grootste boogbrug

De nieuwe brug wordt de grootste enkelvoudige boogbrug van Europa. Inclusief op- en afritten is de oeververbinding ruim 2 kilometer lang. De boog is 285 meter lang en wordt door 15 stalen kabels aan ankerpalen in de rivier omhoog getrokken.

Hoe lang deze millimeteroperatie precies gaat duren hangt af van onder andere de wind en de stroomsnelheid van het water.

Lichtkunstwerk

De nieuwe brug komt precies op de plek waar de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog hun beroemde Waaloversteek maakten. Een lichtkunstwerk op de brug en een monument zullen herinneren aan die operatie.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie