Een van de minderjarige jongens die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van een 17-jarig meisje in augustus in Rotterdam krijgt als het aan justitie ligt een jaar jeugddetentie.

Ook moet hij in een inrichting voor jeugdigen worden geplaatst.

Het OM acht bewezen dat de 16-jarige verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag. Een jaar jeugddetentie is de maximale straf die kan worden opgelegd aan minderjarigen.

Het lichaam van het 17-jarige slachtoffer, Sehriban Akpinar, werd op 9 augustus in de bosjes langs de Horvathweg gevonden. De verdachte werd een aantal dagen later met twee 15-jarige jongens aangehouden.

Volgens de officier heeft de jongen, die destijds 15 jaar oud was, het slachtoffer samen met twee andere jongens naar de bosjes gelokt.

Het was de bedoeling om haar mobiele telefoon te stelen en haar mogelijk seksueel te misbruiken. Dat laatste is uiteindelijk niet gebeurd. Om te voorkomen dat ze zouden worden ontdekt, hebben ze het meisje gedood.

Gesloten deuren

De zaak leidde destijds voor veel ophef. In tegenstelling tot wat het OM wilde, vond de zaak maandag achter gesloten deuren plaats.

Dinsdag en donderdag gaat het proces verder. Dan horen de twee andere verdachten hun strafeis. Dat gebeurt vermoedelijk opnieuw achter gesloten deuren.

Openbaar

Kinderrechters krijgen de laatste jaren steeds vaker het verzoek zaken openbaar te behandelen, weet kinder- en persrechter Irene Hinfelaar in Breda. ''Maar in principe is een jeugdzaak altijd achter gesloten deuren'', licht ze toe.

De ervaring leert dat jeugdige verdachten veel gemakkelijker praten zonder 'pottenkijkers'. ''Het is bekend dat kinderen geremd raken als er veel publiek bij is. Dat komt de kwaliteit van de rechtspraak niet ten goede. Uiteindelijk gaat het om het voorkomen dat jeugdige daders opnieuw in de fout gaan.''