De Russische president Vladimir Poetin ontkent dat de mensenrechten in Rusland onder druk staan en dat homoseksuelen worden gediscrimineerd. Volgens hem hebben alle mensen dezelfde rechten in Rusland.

Dat zei hij tijdens een persconferentie over zijn gesprek met premier Mark Rutte maandag.

Ze hebben het uitgebreid en "tot in detail" gehad over de mensenrechten en de rechten van seksuele minderheden in Rusland, aldus Poetin na afloop van het werkdiner met vertegenwoordigers uit het Nederlandse en Russische bedrijfsleven in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Dat diner vormde de afsluiting van zijn bezoek aan ons land voor het begin van het Nederland-Ruslandjaar. Met dat Russische initiatief willen beide landen hun al meer dan 400 jaar durende band versterken en verdiepen.

De Russische president verliet rond 21.15 het museum, uitgejouwd door demonstranten die onder meer "Free Pussy Riot" scandeerden.

Bekijk hier beelden van der persconferentie:

Geen geheimen

Rutte had vorige week al aangekondigd dat hij schendingen van mensenrechten aan de orde zou stellen. Hij zei na afloop dat hij een goed gesprek heeft gehad met Poetin.

"Ik heb Poetin onze zorg overgebracht over de homorechten in Rusland. Ik heb gezegd dat homorechten voor ons onderdeel zijn van mensenrechten. We hebben daar een goede dialoog over gehad", aldus Rutte.

Volgens hem kan door de goede relatie met Rusland 'ook over dit soort moeilijke onderwerpen' worden gesproken. "Uiteraard met de erkenning dat we verschillend over zaken kunnen denken."

'Geen vervolging'

Poetin benadrukte dat de wetgeving die voorlichting over homoseksualiteit verbiedt als propaganda afkomstig is van regionale regeringen en niet van de federale regering. Begrip heeft hij er wel voor.

Maar homoseksuelen worden in Rusland volgens hem niet gediscrimineerd. ''In Rusland is geen enkele vervolging of inperking van de rechten van minderheden. Zij hebben net als anderen volledige rechten. Ze maken gewoon carrière, worden onderscheiden met overheidsordes en krijgen oorkondes.''

Onbegrip

Poetin maakte van de gelegenheid gebruik om zijn onbegrip te uiten over ontwikkelingen in Nederland. Zo kan hij er niet bij dat Nederland een legale pedofielenvereniging kent en ook heeft hij geen enkel begrip voor een partij die in eigen kring vrouwen verbiedt om zich te kandideren als politicus, een verwijzing naar de SGP.

De Russiche president voorspelde dat in een aantal Russische regio's mensen ''naar het geweer zouden grijpen en in opstand zouden komen'', als er een pedofielenvereniging zou zijn. Sommmige dingen kunnen gewoon niet worden toegestaan, omdat ze anders, ''tot slachtpartijen'' leiden. ''Dat is de maatschappij waarin wij leven'', zei Poetin.

Poetin verwees ook naar de demografische ontwikkelingen in zijn land. De bevolking neemt al jaren af doordat er relatief weinig baby's worden geboren. Zo'n demografische crisis kan worden opgevangen door immigranten, maar tegelijk zou Poetin willen dat de volkeren in Rusland voor meer nageslacht zorgen. Mensen van hetzelfde geslacht kunnen geen kinderen krijgen, constateerde hij.

Hermitage

Premier Rutte herhaalde tijdens de persconferentie blij te zijn met het bezoek van Poetin. Hij benadrukte hoe belangrijk de economische relatie tussen de twee landen zijn.

De Russische president kwam 's middags op Schiphol aan na een bezoek aan Duitsland. Hij ging daarna direct naar museum de Hermitage in de hoofdstad om met koningin Beatrix het startschot te geven voor het Nederland-Ruslandjaar.

Protest

Tijdens het diner in het Scheepvaartmuseum protesteerden buiten duizenden mensen tegen de Russische antihomowet.

Volgens homobelangenorganisatie COC, die het protest organiseert, maakt de antihomowet homoseksuele bewoners van Rusland monddood.

Ook op veel andere plaatsen in Amsterdam werd maandag geprotesteerd tegen het Russische homobeleid. Zo werden bruggen behangen met grote spandoeken in regenboogkleuren en was ook Amnesty International op verschillende plekken zichtbaar aanwezig.

Arrestatie

Een 59-jarige man is maandag in Amsterdam in de boeien geslagen, omdat hij teksten op zijn pand had geschreven die volgens de politie beledigend waren. Omdat de man niet wilde meewerken aan zijn arrestatie heeft de politie handboeien gebruikt om hem aan te houden, zegt een woordvoerder.

De man kwam een paar uur later weer vrij nadat het OM had geoordeeld dat er geen sprake was van een strafbaar feit.

Het bezoek van Poetin verloopt volgens de politie verder 'rustig en gemoedelijk'.

Handel

De handel domineerde het bezoek van Poetin, maar Rutte zei van tevoren al dat hij ook de mensenrechtensituatie in het gesprek zou aansnijden.

De Tweede Kamer drong vorige week aan bij het kabinet om Poetin op de mensenrechten aan te spreken. De Kamer maakt zich daar zorgen over.

Ook minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) beloofde de Tweede Kamer eerder dat de mensenrechten ''helder maar hoffelijk'' ter sprake zouden worden gebracht.

Lees meer: 

Duizenden betogen tegen antihomowet Poetin

Bekijk lezersfoto's op NUfoto

Poetin in Nederland

Premier Mark Rutte en de Russische president Vladimir Poetin hebben het in hun gesprek maandag uitgebreid en "tot in detail" gehad over de mensenrechten en de rechten van seksuele minderheden in Rusland. © ANP
De Russische president Vladimir Poetin is op bezoek in Nederland voor onder meer een bezoek aan koningin Beatrix. © ANP
De president van de Russische Federatie landde maandagmiddag een uur eerder dan gepland op Schiphol en is daar ontvangen door Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. © ANP
De erewacht staat klaar bij het vliegtuig met de Russische president Vladimir Poetin. De president blijft slechts enkele uren in ons land voor de opening van het Nederland-Ruslandjaar. © ANP
Minister Frans Timmermans begroet de Russische president Vladimir Poetin op Schiphol. © ANP
Koningin Beatrix en de Russische president Vladimir Poetin komen aan bij het Hermitage Amsterdam voor een bezoek aan de tentoonstelling Peter de Grote, een bevlogen tsaar. © ANP
Samen met koningin Beatrix opende Poetin het Nederland-Ruslandjaar. © ANP
De handel domineert het bezoek van Poetin, maar Rutte zei van tevoren dat hij ook de mensenrechtensituatie in het gesprek zou aansnijden. © ANP
Poetin in overleg met premier Mark Rutte. De handel domineert het bezoek van Poetin, maar Rutte zei van tevoren dat hij ook de mensenrechtensituatie in het gesprek zou aansnijden. © ANP
Het bezoek wordt afgesloten met het werkdiner in het Scheepvaartmuseum, met vertegenwoordigers uit het Nederlandse en Russische bedrijfsleven. © ANP
Een paar honderd mensen demonstreren maandagavond tegen de Russische antihomowet bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. © ANP
In Amsterdam zal onder meer gedemonstreerd worden tegen antihomowetgeving in Rusland. Het onderwerp zal ook aan de orde komen in het overleg tussen Poetin en Rutte. © ANP
Op vele plekken wapperden gekleurde vlaggen en lieten strijders voor mensenrechten hun stem horen. © NU.nl/Eelkje Colmjon
Een spandoek met de tekst Stop de anti-homowet hangt aan de Magere Brug. © ANP
Demonstranten tegen de anti-homowet. © NU.nl/Liselotte Hartkamp
Protest tegen Poetin. © NU.nl/Peter Pasman
Anti-Poetin-protest. © NU.nl/Peter Pasman