Hells Angel Harry S., Donald G. en acht anderen staan vanaf maandag 8 april terecht op verdenking van het afpersen van onder anderen antiek- en drugshandelaren. Vier vragen over deze opzienbarende rechtzaak.

Waar gaat deze zaak over?

De prominente Hells Angel Harry S. zou samen met de veronderstelde Amsterdamse crimineel Donald G. en diens broer Michel drugs- en antiekhandelaren hebben afgeperst en dat geld hebben witgewassen. De verdachten werden in oktober 2011 met veel machtsvertoon door de Nationale Recherche opgepakt. S. en Donald G. zitten nog vast.

Wie zijn de verdachten?

Donald G. is sinds jaar en dag een bekende naam in het Amsterdamse milieu, maar hij heeft zich tot dusver buiten de spotlights kunnen houden. De belangrijkste getuige in de zaak, Remko van Lent, dicht hem niet alleen een rol toe als meedogenloze afperser, maar heeft ook gezegd dat hij heeft gehoord dat G. de afgelopen jaren met tal van liquidaties te maken zou hebben. Het is volstrekt onduidelijk wat er van die beweringen waar is.

G. zou jarenlang een soort huisvriend van de Amsterdamse Hells Angels zijn geweest (die inmiddels geen clubhuis in het Amsterdamse meer hebben). Harry S. was de ongekroonde koning van de Amsterdamse afdeling. Anderen (Willem van Boxtel, Daniel Uneputty) waren president, maar het was publiek geheim dat S. aan de touwtjes trok bij de Angels. Inmiddels zou hij een stap terug hebben gedaan binnen de motorclub.

Bekend feit is dat S. zich actief heeft bemoeid met het luxebordeel Yab Yum. Juist die bemoeienis heeft er mede toe geleid dat de gemeente Amsterdam er geen been in zag de club hernieuwd van de vereiste vergunningen te voorzien.

Wat is de rol van de geliquideerde Stanley Hillis?

Stanley Hillis zou een tijd lang nauw hebben samengewerkt met Donald G. Het tweetal had een afspraak op de dag dat Hillis in de Fizeaustraat in Amsterdam-Oost werd geliquideerd. Op diezelfde plek hadden de heren al eerder afgesproken.

Ook Hillis zou met de afpersingen van een aantal drugshandelaren te maken hebben. Deze praktijken zouden zijn voortgekomen uit het mislukken van een aantal grotere cocaïnetransporten. Overigens komt de naam van Hillis niet voor in de tenlasteleggingen van G. en S.

Is dit de laatste zaak van Bram Moszkowicz als advocaat?

Dat is mogelijk. Moszkowicz hangt een levenslange schorsing boven het hoofd. Het Hof van Discipline doet daarover 22 april uitspraak. De Raad van Discipline legde hem al een levenslange schorsing op, maar in afwachting van het hoger beroep mocht Moszkowicz vooralsnog doorwerken als advocaat.

Saillant detail in de zaak is dat Nico Meijering de advocaat van Donald G. is. Deze verdachte schoof Moszkowicz enige tijd geleden aan de kant ten faveure van Meijering. De twee advocaten kunnen al veel langer niet door een deur en sinds enkele maanden zijn ze ook openlijk in een strijd verwikkeld.

Meijering heeft een klacht ingediend tegen Moszkowicz namens Estelle Cruijff. De blondine stapte ook al over, onder meer uit onvrede over het declaratiegedrag van Moszkowicz. Cruijff moest getuigen in de zaak rondom kickbokser Badr Hari.

Twee weken

Voor het megaproces dat wordt gehouden in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp, heeft de rechtbank de komende 2 weken uitgetrokken.