De brandschade in de moskee in Enkhuizen is zo groot dat herstel van de gebedsruimte voor vrouwen niet mogelijk is.

Het voormalige schoollokaal waarin de vrouwen samenkwamen, is door de brand verwoest. Het moskeebestuur heeft de ruimte afgeschreven, zei voorzitter Bulent Yalcin van de Islamitische Vereniging Enkhuizen maandag.

Een oplossing voor een alternatieve gebedsruimte voor de vrouwen is er nog niet, zegt Yalcin. De vereniging ontvangt maandag een schade-expert van de verzekeraar.

In de verwoeste ruimte lagen veel spullen opgeslagen die bedoeld waren voor een open dag van de moskee op 20 en 21 april. Tenten, maar ook handwerkspullen en andere producten die bedoeld waren voor de verkoop, zijn in de brand verloren gegaan.

De vereniging laat de open dag wel doorgaan. ''We verwachten dat we niet in de steek gelaten worden en dat de mensen blijven komen'', zegt Yalcin.

Brandstichting

De politie gaat uit van brandstichting. Yalcin wil geen reactie geven op uitspraken van burgemeester Jan Baas van de gemeente Enkhuizen die ervan uitgaat dat de brandstichters het niet bewust op de moskee hadden gemunt.

Hij ziet een verband met eerdere aangestoken branden in onder meer gebouwen van de Reddingsbrigade en de hippische vereniging IJsselmeerruiters en een school waar de moskee naartoe zou verhuizen. ''Deze brand lijkt te passen in een reeks'', zegt een woordvoerster van de gemeente Enkhuizen.

De gemeente heeft geen plannen om gebouwen die 's avonds leegstaan, en een mogelijk doelwit kunnen vormen, extra te bewaken.