Het risico op natuurbranden door de extreme droogte blijft onverminderd groot.

Voor Overijssel, Gelderland, Utrecht en een groot deel van Limburg geldt nu al 3 weken de op één na hoogste alarmfase voor natuurbranden (code oranje).

Ook in Drenthe, de Kop van Noord-Holland en Oost-Brabant is het oppassen geblazen, aldus de brandweer.

Brandweer en politie hopen maandag de oorzaak te achterhalen van de brand die zaterdag woedde in een bos bij het Achterhoekse Vorden. De brandweer slaagde er met inzet van veel materieel in de brand te beperken tot een gebied van 500 bij 500 meter.

Kort voor de brand zou een rokende jongen in het bos zijn gezien, maar dat kon een woordvoerster van de politie maandag nog niet bevestigen.

Geen neerslag

Er is nu al zo lang geen neerslag gevallen dat de grondwaterstand in zandgebieden ook aan het zakken is. Waterschap Vallei en Veluwe laat daarom deze week extra water in om de waterstand op peil te houden. In dorpen en steden wordt het waterpeil in grachten en sloten op maximumhoogte gebracht.

In het stroomgebied van de grote rivieren zijn dergelijke maatregelen niet nodig, omdat de rivieren deze maanden juist opvallend veel smeltwater uit de Alpen afvoeren.