De Russische president Vladimir Poetin brengt maandag een kort bezoek aan ons land. Hij doet dat voor de opening van het Nederland-Ruslandjaar. De nadruk ligt tijdens het bezoek op de handelsrelatie.

Maar de mensenrechtensituatie in Rusland zal ook aan de orde komen. Bij een goede relatie hoort ook dat je de moeilijke onderwerpen bespreekt, zei premier Mark Rutte vrijdag nog.

Hij spreekt Poetin in het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam.

In de Tweede Kamer is vorige week nog aangedrongen om de Russische leider op de mensenrechten in zijn land aan te spreken. De Kamer is ernstig bezorgd over de verslechterende mensenrechtensituatie in Rusland.

Hermitage

De president komt 's middags op Schiphol aan na een bezoek aan Duitsland. Hij gaat daarna direct naar museum Hermitage in de hoofdstad om met koningin Beatrix het startschot te geven voor het Nederland-Ruslandjaar.

Daarna voert hij overleg met de premier en wordt het bezoek afgesloten met een werkdiner met vertegenwoordigers uit het Nederlandse en Russische bedrijfsleven.

Nederland is een van de grootste investeerders in Rusland en ons land is de belangrijkste exportbestemming in de EU van Rusland. Beide landen willen met de viering hun eeuwenlange band versterken en verdiepen. De viering vindt plaats op initiatief van de Russen.

Weinig aandacht

Russische media besteden weinig aandacht aan het bezoek dat Poetin aan Nederland brengt. De meeste belangstelling gaat uit naar de grote agrobeurs in Hannover waarvan Poetin zondag de opening bijwoonde in aanwezigheid van bondskanselier Angela Merkel.

Alleen The Moscow Times blikt kort vooruit op het bezoek aan Nederland van de Russische president. Volgens de krant zijn de betrekkingen tussen Nederland en Rusland vertroebeld door de plotselinge dood in januari van de Russische activist Aleksandr Dolmatov.

De activist, die lid was van de oppositiepartij Een Ander Rusland, zat in detentie in Nederland, waar hij politiek asiel had gezocht.