De 22-jarige Ehsan M. uit Meppel, die in juni 2009 een 88-jarige vrouw zou hebben gedood, kwam bij de politie in beeld door een vingerafdruk op de tape waarmee het slachtoffer werd vastgebonden.

Op de vingerafdruk zaten mogelijke zweetresten met DNA-materiaal van M., zei zijn advocaat.

Het slachtoffer werd levenloos, deels ontkleed en vastgebonden met tape aangetroffen in haar onderkomen in het woon-en zorgcentrum ABC in Meppel. De verdachte werd in januari dit jaar opgepakt na een DNA-match.

Vrijdag staat de zaak als regiezitting gepland bij de rechtbank in Assen. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) liet weten dat de zaak niet inhoudelijk wordt behandeld, omdat nog niet alle onderzoeksrapporten binnen zijn.

Ontkent

Volgens de raadsvrouw van M. wil de DNA-vondst nog niet zeggen dat haar cliënt de tape op de vrouw heeft geplakt. ''Overal kan DNA-materiaal worden achtergelaten. De tape kan ook elders zijn aangeraakt waardoor lichaamsmateriaal achterblijft.''

De 22-jarige Meppeler ontkent tot op de dag van vandaag de bejaarde vrouw te hebben gedood. Op de vensterbank van de woning van de vrouw werd een schoenafdruk gevonden. De maat van de afdruk komt volgens de raadsvrouwe niet overeen met de schoenmaat van haar cliënt.

Ondanks een uitgebreid onderzoek, aandacht in het tv-programma Opsporing Verzocht en een DNA-onderzoek onder 350 mannen tastte de politie een tijd lang in het duister. De Meppeler was ook uitgenodigd voor het DNA-onderzoek maar weigerde mee te werken. Overigens was dat geen reden om hem speciaal in de gaten te houden, zo zei het OM eerder.

''Hij was niet specifiek in beeld.'' De man liep uiteindelijk tegen de lamp nadat hij vorig jaar twee agenten mishandelde. Hiervoor werd hem een taakstraf van 100 uur opgelegd. Ook moest hij toen alsnog DNA afstaan.

De moord kreeg al snel de naam ABC-moord, vernoemd naar het verzorgingstehuis waar het slachtoffer woonde en om het leven werd gebracht.