Meer dan 3300 mensen hebben zich aangemeld voor de demonstratie maandag van homobelangenorganisatie COC tegen de Russische anti-homowet. 

Dat heeft het COC zondag laten weten. Maandag bezoekt de Russische president Vladimir Poetin namelijk ons land voor het Nederland-Ruslandjaar.

Het wordt ''één van de grootste demonstraties uit de geschiedenis van de belangenorganisatie'', benadrukt het COC.

Scheepvaartmuseum

De demonstratie wordt maandagavond om 19.00 uur gehouden aan het Amsterdamse Oosterdok, tegenover het Scheepvaartmuseum waar de Russische president op dat moment dineert.

Een nationale internetpetitie van het COC tegen de anti-homowet werd de afgelopen weken door ruim 10.000 mensen ondertekend. Het COC organiseert maandag ook een ''verrassingsactie'' tijdens een ander onderdeel van het bezoek van de Russische president.

Naar verwachting besluit het Russische parlement in juni definitief over de anti-homowet.

Andere organisaties

Ook andere organisaties grijpen het bezoek van Poetin aan om te protesteren tegen de mensenrechtensituatie in Rusland. Zo heeft Amnesty International Nederland premier Mark Rutte in een brief opgeroepen zowel voor als achter de schermen krachtig stelling te nemen tegen de verslechterende situatie van de mensenrechten in Rusland.

En Free Press Unlimited gaat posters in Amsterdam plakken om het publiek bewust te maken van de koers van Poetin.