Om de zinloosheid van de huidige luchthavenbeveiliging te demonstreren, presenteert een beveiligingsexpert volgende week een op afstand bedienbare bom. Al het materiaal is op de luchthaven achter de beveiliging gekocht.

Het ontstekingsmechanisme wordt gepresenteerd op de beveiligingsconferentie Hack in the Box in Amsterdam. Het werk is het resultaat van twee jaar onderzoek van beveiligingsexpert Evan Booth.

"We mogen van alles niet meenemen en daar controleert de beveiliging op. Maar dat blijkt niet erg zinvol," aldus Booth.

Het ontstekingsmechanisme is het resultaat van ruim twee jaar onderzoek naar gebrekkige beveiliging op luchthavens en beschikbare materialen die worden verkocht in de winkels die zich op luchthavens achter de douane bevinden.

Drone

Om het mechanisme te maken heeft Booth een zippo-aansteker, wegwerpaanstekers, plakband, flosdraad en een op afstand bedienbare drone gebruikt. "Die is met een mobiele telefoon via een draadloos netwerk te bedienen," stelt Booth.

De motor uit de drone gebruikte hij om de zippo-aansteker te bedienen. Met wegwerpaanstekers is vervolgens een steekvlam te maken. Zodoende zou men een brand kunnen veroorzaken, maar op de conferentie presenteert Booth een verder uitgewerkt concept om zelfs een bom te laten exploderen.

Eenvoudig

"Het is de truc om aan te tonen dat je gevaarlijke wapens aan boord kunt hebben zonder dat je ook maar iets meeneemt dat verboden is", zegt Booth tegenover NU.nl.

Naast een bom wist Booth ook eenvoudig een pijl en boog te maken van spullen die hij gekocht had in een winkel op een luchthaven. Daarvoor gebruikte hij een paraplu, haardroger, sokken, een leren riem en condooms. Te voor de handliggende zaken als een aansteker en deodorant als alternatieve gasbrander wilde hij niet uitwerken.

Verder maakte Booth een kruisboog van een paraplu, flosdraad, een speelgoedgrijper, een rolkoffertje, een rietje en plakband. Met een rietje, watten en een stukje metaal uit een op afstand bestuurbare helikopter wist hij een blaaswapen te maken om pijltjes af te vuren.

Opmerkelijk is ook een knots die hij maakte van een souvenir, wat tijdschriften, flosdraad, een leren riem en plakband. Bij een test bleek die zo stevig te zijn, dat hij met een enkele klap een kokosnoot in meerdere stukken slaat.

Profilering

"De beveiliging op luchthavens is nu al enige tijd niet goed geregeld. Het irriteert me dat we daar veel geld aan besteden en met bijvoorbeeld bodyscanners de privacy schenden. Ondertussen blijkt het niet goed te werken", legt Booth uit.

"Het is een moeilijk probleem, maar ik weet niet of deze beveiliging überhaupt nog zin heeft. Ik geloof meer in goede informatievoorziening en het voorkomen dat verkeerde mensen op de luchthaven komen."

Om problemen met de autoriteiten voor te zijn heeft Booth in februari contact gezocht met de verantwoordelijke overheden in de Verenigde Staten. "Ik heb aangeboden mijn onderzoek te demonstreren en uitleg te geven, maar ik heb daar niets meer op gehoord. Ondertussen ben ik verder gegaan met mijn onderzoek."