Bij veel meetstations is het zo laat in april nog nooit zo koud geweest als in de afgelopen nacht.

Het koudst werd het in het westen van Noord-Brabant, daar daalde het kwik tot -6,2 graden, meldt Weerplaza.nl. Aan de grond vroor het bij vliegbasis Volkel zelfs 10,7 graden.

Bij zeker vijftien meetpunten van het KNMI in Noord-Brabant, Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg werd het kouderecord gebroken.

De temperatuur wordt bij sommige stations sinds 1951 bijgehouden en bij sommige pas sinds eind jaren negentig.

Oudste record

Het oudste record dat werd gebroken stamt uit 1956. In het Noord-Brabantse Gilze-Rijen werd het toen -3,8 graden (tegen -5,4 graden nu) en in Leeuwarden werd het toen -4,7 graden, dat was 0,1 graad warmer dan de afgelopen nacht.

Weerplaza noemt de regionale verschillen opvallend. Zo heeft het op Schiphol door laaghangende bewolking niet gevroren.

Komende nacht

De komende nacht kan het ook vriezen, maar daarna is het voorlopig gedaan met de vorst.

Deze zondag worden Nederlanders er overigens aan herinnerd hoe een lentedag eruit hoort te zien. De wind die al weken koude lucht aanvoert valt weg, waardoor het zondag volgens weeronline.nl goed toeven is op terrasjes.

Volgend weekeinde is er kans op meer warme dagen. Na de nodige regen in de loop van de week is de kans op neerslag dan in ieder geval kleiner, maar de temperatuur is afhankelijk van de wind. Die kan vanuit het oosten komen en dan houdt de vorst aan, maar als die uit het zuiden komt kan het in de middag rond de 20 graden worden.

Lentedag

"Na een frisse start volgt vandaag een prima lentedag", schrijft weeronline.nl. Het wordt 7 tot 11 graden. Daarmee zou het uitmuntend weer zijn om te gaan wandelen of fietsen.

De zondag is voorlopig de enige gelegenheid daartoe, want zoals gebruikelijk in Nederland gaat een overgang naar warmer weer gepaard met regen. Maandag neemt de bewolking al toe en is de zon alleen nog in het noorden goed te zien, dinsdag gaat het regenen.

Woensdag wordt ook regen verwacht, met een stevige zuidwestenwind. Ook donderdag en vrijdag kan het regenen. Wel wordt het dan met temperaturen tot 14 graden wat warmer.

Bekijk de actuele weersinformatie