De verbreding van de A27 bij het Utrechtse landgoed Amelisweerd gaat weliswaar ten koste van een stuk natuur, maar levert tegelijk extra natuur op.

Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu na berichtgeving in Trouw.

Om de 'bak' waarin de A27 bij Amelisweerd ligt te verbreden, moet aan weerskanten een strook van 15 meter natuur verdwijnen, over een lengte van 570 meter.

Aan één kant van de bak, de kant van Amelisweerd, valt die strook onder de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), een systeem van aaneengesloten natuurgebieden.

Weggenomen

En die schrijft voor dat elke hectare die wordt weggenomen, elders minimaal drievoudig moet worden teruggegeven. De stukje land van 0,85 hectare dat verdwijnt, komt dus elders terug als 2,5 tot 4 hectare nieuwe natuur, aldus de woordvoerder.

Waar het nieuwe stukje natuur wordt gerealiseerd, is een zaak van de provincie. Het zal volgens de woordvoerder waarschijnlijk in de buurt van Amelisweerd komen.

Natuurwinst

Overigens is volgens haar de natuurwinst nog groter, omdat de verbrede snelweg een dak krijgt dat 2 hectare zal meten en geheel met groen wordt bedekt.

Zondagmiddag houden tegenstanders van de verbreding een manifestatie bij het landhuis Oud Amelisweerd, onder het motto ‘Asfaltplannen? De boom in!’. De kwestie komt maandag aan de orde in de Tweede Kamer.