Ikea Nederland verontschuldigt zich voor het feit dat er mogelijk varkensvlees heeft gezeten in elandlasagne die als diepvriesmaaltijd in de Ikea-winkels ligt.

Een woordvoerder zegt te begrijpen dat het eten van varkensvlees voor religieuze groeperingen als joden en moslims niet acceptabel is.

Hij benadrukt dat het woonwarenhuis er alles aan doet om herhaling te voorkomen. Daarom is de elandlasagne in alle vestigingen tijdelijk uit de schappen van de 'Swedish Food Market' gehaald.

Kortgeleden ontdekten onderzoekers in België dat er sporen van varkensvlees zaten in één testportie van de elandlasagne. Ook al gaat het volgens de woordvoerder om een bijzonder kleine hoeveelheid (1,4 procent), toch wordt het product uit voorzorg nu niet verkocht. Onderzocht wordt waar het vlees vandaan is gekomen.

Voedselfraude

Volgens Ikea in België is overigens geen sprake van voedselfraude, maar van 'besmetting'. In de fabriek is mogelijk eerst een voedingsproduct verwerkt waar varkensvlees in zat. Sporen daarvan zijn ook in de elandlasagne terechtgekomen. De Belgische woordvoerder benadrukt dat er op geen enkel ogenblik een gevaar voor de gezondheid van eters van de lasagne geweest is.

Eerder werden bij Ikea al de gehaktballetjes uit de verkoop gehaald omdat er in één partij paardenvlees was gevonden.