De 52-jarige Maastrichtse die zaterdag werd opgepakt in verband met de sarinzaak, mag van de rechter nog 10 dagen langer in voorarrest blijven.

Het Openbaar Ministerie (OM) was in beroep gegaan tegen de beslissing van de onderzoeksrechter, die dinsdag bepaalde dat de vrouw vrijgelaten kon worden.

De vrouw is een van de vier verdachten die zaterdag werden gearresteerd. Het OM verdenkt twee mannen (21 en 35 jaar) en twee vrouwen (52 en 33 jaar) van poging tot verkoop van het zenuwgas sarin, poging tot het in bezit hebben van sarin en poging tot gebruik ervan.

De 33-jarige vrouw is vrijdag wel vrijgekomen, de twee mannen zitten nog vast.

Justitie zegt sterke aanwijzingen te hebben dat de verdachten het gevaarlijke zenuwgas mogelijk daadwerkelijk in hun bezit hebben gehad. Bij de zoekacties tijdens het paasweekeinde is het gas overigens niet gevonden.

Begraven

Een van de mannen kreeg 5 jaar geleden de tip dat er sarin begraven zou zijn in Amby bij Maastricht. Dat heeft advocate Françoise Landerloo van de 33-jarige vrouwelijke medeverdachte vrijdag gezegd. De vrouw is de echtgenote van de 35-jarige man die de, mogelijk onjuiste, tip zou hebben gekregen.

De 35-jarige man werd zaterdagavond opgepakt toen hij samen met de 52-jarige vrouw naar sarin ging graven in een bosje bij Amby. Vlak daarna werd ook de echtgenote van de man opgepakt.

De 21-jarige man die gearresteerd is, zou een half jaar geleden de 35-jarige verdachte hebben benaderd omdat hij sarin zou hebben willen kopen. Toen hij de vraag kreeg, besloot de man die 5 jaar geleden werd getipt, om in Amby te gaan graven. Volgens advocate Landerloo wist haar cliënte van niets.

Raadsel

Waarom de 52-jarige vrouw met de man mee is gegaan om te gaan graven, is voor de cliënte van Landerloo een raadsel. De tipgever van weleer zou inmiddels overleden zijn. Wat de 21-jarige met het zenuwgas van plan zou zijn geweest, is niet bekend.