Het Rijk neemt de Utrechtse gemeenteraad niet serieus als het gaat over de voorgenomen verbreding van de snelweg A27 bij Amelisweerd. 

Er worden conclusies getrokken zonder gedegen onderzoek en de Utrechtse wensen zijn daarbij genegeerd.

Dat vindt een ruime meerderheid van de Utrechtse raad. Alle fracties behalve CDA, VVD en GroenRechts hebben vrijdag een brief over de zaak naar de Tweede Kamer gestuurd. Die debatteert maandag over het besluit van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) om de snelweg bij Utrecht te verbreden naar twee keer zeven rijstroken.

De A27 loopt ter hoogte van Amelisweerd door een betonnen bak. Die moet breder worden gemaakt als de snelweg zeven rijstroken in beide richtingen krijgt. Dat kost aan weerszijden van de weg een stuk bosgebied.

Goedkoper

In Utrecht bestaat daarom een grote voorkeur voor het verbreden van de weg naar twee keer zes rijstroken, zodat de bak niet verbreed hoeft te worden. Onderzoek heeft uitgewezen dat dat technisch haalbaar en veel goedkoper is.

Als de snelheid op het weggedeelte wordt verlaagd, is het ook veilig volgens de onderzoekers. Maar de minister heeft die variant opzijgeschoven als ''te onveilig.''

Utrecht wil dat de Kamer de minister opdracht geeft om ''opnieuw en nu degelijk'' onderzoek te doen.