De 33-jarige Ismaël El B. uit Haarlem zou een waar schrikbewind hebben gevoerd onder drugskoeriers die in Hoofddorp voor hem werkten. 

Een aantal drugskoeriers stapte naar de politie met verhalen over lange werkdagen, uitbuiting, zware mishandelingen en intimidatie. De officier van justitie eiste vrijdag bij de rechtbank in Haarlem 10 jaar gevangenisstraf tegen El B.

Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt El B. van onder meer mensenhandel en geweld. De Haarlemmer ontkende alles. ''Het zijn leugens. Ze hebben het allemaal verzonnen.''

Een van de koeriers zei tegen de politie dat de verdachte hem had gedwongen mee te gaan naar een kelder. Daar zou hij zijn afgetuigd met een honkbalknuppel, geschopt en geslagen. Een andere koerier vertelde ook tegen de politie dat El B. hem zwaar had mishandeld en uitgebuit.

''Ik voelde me behandeld als een slaaf. Een hond heeft het nog beter.'' Hij hield aan de mishandeling een gebroken arm, een ingeklapte long en gekneusde ribben over. Hij vroeg de politie een plek om onder te duiken, omdat hij vreesde voor zijn leven.

Extreem gewelddadig

De officier van justitie zei dat de verdachte extreem gewelddadig was en kwetsbare mensen aanzette tot drugsdealen. Hij was volgens haar leider van een drugsbende, die van 2010 tot 2012 drugs verkocht in Hoofddorp en omgeving.

Zij noemde El B. ''enorm meedogenloos''. Drugskoeriers moesten volgens haar werkweken van 80 uur maken en werden bedreigd als ze wilden stoppen met dealen. Ze kondigde aan de man te willen plukken voor een bedrag van ruim 180.000 euro, dat hij met de drugshandel zou hebben verdiend.

De rechtbank doet 19 april uitspraak.