Een van de twee verdachten van de moord op campingbaas Fred Nijholt uit Ledeacker (Noord-Brabant) komt kort voor de uitspraak op vrije voeten.

Het Openbaar Ministerie (OM) is zeer verrast door het besluit; Piet M. (57) hoorde vorige week nog 15 jaar cel tegen zich eisen voor zijn rol.

Maar de rechtbank in Den Bosch heeft na een verzoek van de verdediging besloten dat M. vrijdagmiddag moet worden vrijgelaten.

De rechters verwachten dat zijn eventuele straf lager zal uitvallen dan zijn voorarrest, dat bijna een jaar duurde.

Zijn vriendin Leentje H. zit wel nog vast. Ook tegen haar is 15 jaar cel geëist. De vrouw haalde volgens justitie op 17 mei 2012 de trekker over van een pistool dat Piet M. zou hebben gehaald om de campingeigenaar dood te schieten.

Kip

Het stel zou al maanden ruzie met de man hebben gehad. Op de dag van de moord kibbelden ze onder meer over een hond die een kip zou hebben doodgebeten.

Het slachtoffer werd in de kantine van zijn camping doodgeschoten, voor de ogen van zijn vrouw en twee stiefkinderen. De officier van justitie sprak vorige week tijdens de behandeling van de zaak van een "door emotie en alcohol gedreven moord'' en noemde het gemak waarmee het volgens hem gebeurde extra schokkend.

Leentje H. ontkent dat ze geschoten heeft, maar zegt ook dat ze zich niet precies herinnert wat er is gebeurd. 

Het OM liet vrijdag weten verrast te zijn over de vrijlating, maar het vonnis van de rechtbank af te wachten voordat een besluit wordt genomen over een eventueel hoger beroep.