De ruim 100 uitgeprocedeerde asielzoekers die in de zogeheten Vluchtkerk in Amsterdam zitten, mogen hier toch langer blijven.

Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de eigenaar van het gekraakte gebedshuis en burgemeester Eberhard van der Laan.

De bewoners van de kerk moesten eigenlijk vrijdagmiddag 17.00 uur het gebouw verlaten. De burgemeester heeft erop aangedrongen de overeenkomst nog even te verlengen, ook vanwege de kou buiten.

''De eigenaar heeft dat toegezegd en hij heeft volgende week een gesprek met de burgemeester over de termijn waarop de bewoners weg moeten'', zei een woordvoerder van Van der Laan.

Structurele oplossing

In de tussentijd moet volgens hem per persoon worden bekeken wat voor hen een structurele oplossing is. De mensen die ziek zijn, krijgen verder het nadrukkelijke aanbod zich te laten helpen door de GGD.

De asielzoekers kondigden vrijdagochtend aan weer een tentenkamp te willen bouwen. De burgemeester zal dit niet meer toestaan, vertelde zijn zegsman. ''We hebben op de Notweg gezien wat dat doet met de gezondheid en de belasting is te groot voor de omgeving.''

De illegalen uit landen als Somalië, Sudan, Ethiopië en Eritrea begonnen hun protest in september in een tentenkamp op de Notweg in Amsterdam-Osdorp.

Ze demonstreren tegen het Nederlandse asielbeleid. Nadat de gemeente het kamp vorig jaar had ontruimd, konden ze in de gekraakte Sint Jozefkerk in Amsterdam-West verblijven. 

Opvangen

Acht kerken hebben eerder laten weten dat ze bereid zijn om een deel van de asielzoekers op te vangen. De kerken willen noodopvang bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers die te ziek zijn om buiten te slapen en aan mensen die psychische hulp nodig hebben.

Volgens de groep is inmiddels van verschillende kanten hulp geboden. Behalve opvang zijn ook hulpgoederen aangeboden en wil een uitzendbureau 50 werkstudenten sturen om te helpen bij de schoonmaak van de vluchtkerk.