De man die op een filefuik inreed op de A2 bij Maarssen in 2011, wil graag revalideren. Dat kan niet in zijn huidige cel en daarom wil hij overgeplaatst worden naar een plek waar dat wel kan.

Dat zei de verdachte donderdag voor het gerechtshof in Arnhem, dat zijn hoger beroep opende.

De rechtbank in Utrecht veroordeelde de 48-jarige man in oktober tot 6 jaar cel en 10 jaar rijverbod, onder meer omdat hij - niet met die bedoeling, maar wel door zijn schuld - een automobilist uit Maastricht doodreed.

Dat gebeurde 22 oktober 2011 toen hij bij Maarssen achterop een file knalde, die de politie voor hem had gecreëerd.

Rolstoel

De man was in Bruchem weggereden zonder te betalen bij een Shell-pomp aan de A2. Toen ter hoogte van Maarssen agenten hem opwachtten, ramde hij politieauto's en negeerde hij stoptekens.

Vervolgens reed hij verderop hard in op de file. Een 35-jarige Maastrichter overleed. De verdachte zit zelf in een rolstoel.

Poging tot doodslag

De straf van de rechtbank is behalve voor het dodelijk ongeluk ook voor pogingen tot doodslag op agenten en voor brandstofdiefstal.

Het Openbaar Ministerie (OM) ging in hoger beroep omdat het 10 jaar cel en 10 jaar rijverbod had geëist. Ook de verdachte - destijds uit Tilburg - ging in hoger beroep.