Het Openbaar Ministerie (OM) wil niet dat een 52-jarige vrouw uit Maastricht, een van de 'sarinverdachten', op vrije voeten komt.

De rechter-commissaris oordeelde dat de vrouw vrij moet komen, maar het OM stelde daar donderdag hoger beroep tegen in.

Justitie verdenkt de vrouw van poging tot verkoop van zenuwgas sarin. Vrijdag behandelt de raadkamer van de rechtbank het hoger beroep door het OM. Dat maakten rechtbank en OM donderdag bekend.

Vorige week arresteerde de politie twee mannen en twee vrouwen wegens de poging tot verkoop van het gevaarlijke zenuwgas sarin. Het voorarrest van de mannen werd verlengd, dat van de vrouwen niet. Die zouden daardoor vrijdag vrij komen. Een van deze vrouwen moet wat het OM betreft echter langer blijven vastzitten.

Onvoldoende bewijs

De onderzoeksrechter vond dat er onvoldoende bewijs tegen de twee vrouwen is om hen nog langer vast te houden. Er zijn te weinig aanknopingspunten om te denken dat de rol van de vrouwen even groot is als die van de twee mannen, aldus de rechter commissaris dinsdag.

De vier werden zaterdag aangehouden. Twee van hen in Amby bij Maastricht op het moment waarop ze in een bosje wilden gaan graven, waarschijnlijk naar flesjes sarin. Vervolgens werden ook de twee anderen opgepakt.

De sarin is overigens ondanks dagenlang onderzoek en graven in het bosje bij Amby door de politie niet gevonden. Het terrein in Amby is sindsdien afgezet met hekken, er staan camera's en het wordt door de politie bewaakt.

Pesticide

Sarin is oorspronkelijk ontwikkeld als pesticide. Bij inademing of door opname door de huid kan het gas het zenuwstelsel verlammen. Zelfs een kleine hoeveelheid van het reukloze, kleurloze en smakeloze sarin kan al dodelijk zijn.

Het zenuwgas werd onder meer gebruikt tijdens de aanval op de metro in Tokio in maart 1995.