
OM eist 4 jaar cel tegen voormalig F-16-piloot Chris V.
V. kampte met grote schulden en daarin lag volgens het Openbaar Ministerie ook het motief.
De zaak diende donderdag bij het gerechtshof in Den Haag.
De rechtbank had V. eerder veroordeeld tot 5 jaar celstraf, conform de eis van het OM. Die valt nu lager uit, vanwege persoonlijke omstandigheden en een gedeeltelijke vrijspraak bij de rechtbank die in het hoger beroep niet aan de orde komt.
Vrije voeten
Als het gerechtshof de eis volgt, komt V. nog dit jaar weer op vrije voeten. De aanklager in hoger beroep vindt dat, wanneer het hof vindt dat niet bewezen is dat V. voorbereidingen trof om de staatsgeheimen te verkopen, dat een straf van 2,5 jaar op zijn plaats is voor onder meer het bezit van staatsgeheimen.
V. heeft altijd ontkend staatsgeheimen naar de Russen te hebben gelekt. Hij zou met de diplomaat contacten hebben onderhouden over een crash van een straaljager tijdens een vliegshow enkele jaren daarvoor, waarbij 2 inzittenden omkwamen.
De verdachte werd 2 jaar geleden aangehouden, nadat hij in maart 2001 een afspraak met de diplomaat had gehad. De vermeende staatsgeheime informatie zou onder meer bestaan uit briefings met informatie over de wapencapaciteit van Nederlandse F-16's en het boordgeschut van deze toestellen.
Eigen onderneming
Ten tijde van het contact van V. met de Russen, was hij al niet meer in dienst bij Defensie en dus had hij de vermeende staatsgeheimen niet meer in zijn bezit mogen hebben, vindt het OM. De oud-piloot probeerde een eigen onderneming te beginnen, maar dat liep uit op een fiasco, zo schetste de advocaat-generaal.
Daardoor kwam V. in grote schulden. Hij zou daardoor in de periode eind 2010 tot maart 2011 in nood hebben verkeerd, onder meer omdat schuldeisers hun geld terug wilden. Om hen te ontlopen fingeerde hij een verhuizing naar Dubai, waarbij hij spullen - met daaronder de vermeende staatsgeheimen - in een container daadwerkelijk naar de Golfstaat transporteerde.
Ambassade
Ondertussen zou de voormalig piloot 43 keer contact hebben opgenomen met 5 verschillende nummers van mensen bij Russische ambassade. Die namen 8 keer contact met V. op. Hij had een ontmoeting met de diplomaat en overhandigde hem een cd; maar of daarop staatsgeheime informatie stond is niet duidelijk.
V. betwist dat. Er zou beeldmateriaal van de crash op hebben gestaan. Bij een tweede ontmoeting werd V. aangehouden.
De zaak gaat volgende week verder. Dan komt de advocaat van V. aan het woord.