De operatieafdeling van het HagaZiekenhuis in Den Haag is sterk verouderd. Doorgaan is ''alleen verantwoord'' als acuut wordt ingegrepen.

Dat blijkt uit een conceptrapport van TNO, dat AD Haagsche Courant heeft ingezien.

Onderzoekers van TNO zagen onder meer dat personeelsleden hun mondkapje, waarmee ze over de gang lopen, niet vervangen als ze de operatiekamer weer binnengaan.

Ook troffen ze een vlieg aan in de operatiekamer, waren er lekkages en bevestigde het ziekenhuis dat er twee keer een vleermuis in het complex is gesignaleerd.

Micro-organismen

Dat betekent ''hoge risico's en voedingsbodems voor de groei van micro-organismen'', aldus het rapport van TNO. Het ziekenhuis herkent de problemen maar meldt in de krant dat er inmiddels maatregelen zijn genomen.

Het ziekenhuis heeft TNO afgelopen jaar opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de verouderde operatieafdeling. De afdeling moet nog twee jaar mee, totdat de nieuwbouw klaar is.

"Daarom hebben we TNO gevraagd scherp te kijken wat er moet worden verbeterd om toekomstige risico's in de kiem te smoren," aldus een woordvoerder. Het ziekenhuis investeert drie ton in verbeteringen.

Afgebroken

Vorige maand kwam het HagaZiekenhuis in opspraak toen in de media werd gemeld dat er tussen 2007 en 2010 opvallend veel mensen stierven op de afdeling cardiochirurgie. Sinds eind vorige maand voert het HagaZiekenhuis geen hartoperaties uit.

Bij de opstart van een operatie op een 'hoogrisicopatiënt' was niet volgens protocol gehandeld. De operatie werd toen afgebroken. De patiënt was al wel onder narcose, maar is uiteindelijk niet onder het mes geweest. De raad van bestuur van het ziekenhuis noemde het incident ''onaanvaardbaar''.