Ivo Opstelten (VVD) gaat er bij de katholieke kerk op aandringen om nog dit jaar alle claims van de slachtoffers van seksueel misbruik af te handelen.

Ook moet de kerk hen ruimhartig en met meer warmte, gevoel en empathie benaderen, zei de minister van Veiligheid en Justitie woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

De bewindsman komt hiermee tegemoet aan de wens van een meerderheid. VVD'er Ard van der Steur maande Opstelten namens CDA, PVV, D66, PvdA en de SP tot spoed.

Hij verwees naar de hoorzitting met slachtoffers van vorige week die duidelijk maakte dat het de kerk nog niet lukt om hun het gevoel te geven dat ruimhartig en met warmte wordt geprobeerd de 'ereschuld' in te lossen, hoewel op papier alles op orde lijkt.

Ook wordt er nog onnodig gejuridiseerd. "Het kan beter en sneller", aldus Van der Steur. Opstelten is het met de Kamer eens. "Slachtoffers moeten gewoon eerherstel krijgen." De kerk moet hun zo snel mogelijk duidelijkheid geven. "Het zou mooi zijn als dat aan het eind van het jaar zou kunnen."

Definitief

De Kamer vroeg Opstelten ook om alsnog te proberen om een definitie op te stellen van excessief fysiek en psychisch geweld. Die kan dan worden gebruikt om alsnog een schadevergoeding uit te keren aan slachtoffers. Ook zorgt het voor een erkenning van het leed en de klachten.

Wim Deetman, die onderzoek deed naar het misbruikschandaal in de kerk, lukte dit eerder niet. Hij adviseerde bemiddeling om te komen tot een schadevergoeding. Van der Steur hoopt dat het met de hulp van het ministerie van Veiligheid en Justitie wel lukt. De minister zegde toe dat hij hierbij een coördinerende rol zal spelen.