Een 33-jarige man uit Heerlen die begin vorig jaar zijn eigen vader doodschoot, moet 8 jaar de cel in.

De rechtbank in Maastricht heeft de man woensdag veroordeeld voor doodslag. Justitie ging uit van moord en had 14 jaar cel geëist.

Volgens de rechters heeft de man in een opwelling gehandeld. De man was woedend geworden over een krenkende e-mail van zijn vader, waarin deze hem had beschuldigd van seksueel misbruik van twee kleine kinderen uit hun familie. Overigens lagen de mannen al langer met elkaar overhoop vanwege een zakelijk geschil.

Nadat hij de e-mail had gelezen reed de Heerlenaar naar het bedrijf van zijn vader in Hoensbroek en beroofde hem na een korte achtervolging van het leven. Dat alles gebeurde in een tijdsbestek van 9 minuten. Vervolgens reed de man naar het politiebureau om zichzelf aan te geven.

Doodslag

De rechtbank stelt in het vonnis dat de Heerlenaar in hevige drift handelde en geen tijd had om zich te beraden. Daarom is juridisch geen sprake van moord, maar van doodslag. In die redenering volgt de rechtbank de verdediging. Volgens justitie had de man wel degelijk genoeg tijd om zich te bedenken.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft nog niet besloten of het hoger beroep zal aantekenen, zei een woordvoerder na de uitspraak.