Tegen de 25-jarige York M. is woensdag 15 jaar gevangenisstraf geëist wegens het plegen van een granaataanslag op het gerechtsgebouw in Amsterdam-Zuid.

De eis van het OM in Amsterdam geldt ook een poging tot moord op een 17-jarige jongen. M. schoot het slachtoffer met een revolver een kogel in het lijf.

De aanslag op het gerechtsgebouw vond plaats op 21 september 2011. De granaat is met een antitankwapen afgeschoten. De inslag veroorzaakte aanzienlijke materiële schade, niemand raakte gewond.

Bewijs

Officier van justitie Rob Kloos eiste 5 jaar cel tegen mededader Omar T. (24). Hij heeft volgens de aanklager een deel van het bewijs geleverd, door ''leeg te lopen'' tegen twee undercoveragenten. T. vertelde hen zowel over de granaataanslag als over het geweld tegen de 17-jarige, dat zich op 4 december 2011 voordeed.

Het motief voor de aanslag op het gebouw aan de Parnassusweg is duister gebleven. M. heeft gezwegen, T. heeft alleen iets gezegd tegen de undercovers. Volgens Kloos heeft de actie hoe dan ook blijk gegeven ''van de grootst mogelijke minachting van de rechterlijke macht.''

Vingerafdruk

De politie kwam York M., zelfverklaard beroepscrimineel, al enkele dagen na de aanslag op het spoor, door een vingerafdruk op een vuilniszak waarin het antitankwapen vermoedelijk is vervoerd.

Vervolgens is M. onder meer geobserveerd en afgeluisterd. Op 6 januari 2012 is hij aangehouden. M. was al als jonge puber bij de politie bekend. Hoop dat M. zijn leven zal beteren is volgens officier Kloos ijdel.

Motieven

De schietpartij waarvan de 17-jarige jongen het slachtoffer werd, is volgens Kloos het bewijs voor de stelling dat M. en zijn handlanger Omar T. denken dat zij ''boven de wet staan''. De jongen is, voordat hij werd beschoten, eerst grondig in elkaar geslagen en getrapt, midden op straat.

Een aanleiding voor het grove geweld was er niet. ''Er moest nog even bewezen worden wie ook alweer de baas is op straat'', zo omschreef Kloos de motieven van M. en T. in deze zaak.

Donderdag en vrijdag pleiten de advocaten van M. en T. De uitspraak van de rechtbank volgt later.