De omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur wil de inhoudelijke behandeling van zijn rechtszaak bijwonen en vragen van de rechtbank beantwoorden.

Dat heeft zijn advocaat Frank van Gaal woensdagmorgen gezegd voor de rechtbank in Almelo. Daar vindt woensdag de regiezitting plaats van de zaak tegen de neuroloog.

Jansen Steur is woensdag niet aanwezig. Dat heeft te maken met het karakter van de zitting en niet met de commotie rond de zaak, zegt Van Gaal. 

Het is nog niet bekend wanneer zaak inhoudelijk behandeld wordt. Eind vorig jaar tijdens de vorige regiezitting heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt wat het onderzocht wil hebben in deze zaak, woensdag was het de beurt aan de verdediging.

Strafbare feiten

De zaak tegen Jansen Steur wordt de ''grootste medische strafzaak ooit in Nederland'' genoemd. Hij zou patiënten ten onrechte hebben verteld dat ze een ernstige ziekte hebben en ze bijbehorende zware medicijnen hebben voorgeschreven. 

Een patiënte pleegde zelfs zelfmoord na een slechtnieuwsgesprek met de neuroloog.

Ook bleek Jansen Steur verslaafd te zijn aan medicijnen die hij verduisterde uit het Medisch Spectrum Twente in Enschede, waar hij tot 2003 werkte.

Getuigen

De advocaat verwerpt de suggestie dat Jansen Steur de rechtszaak wil traineren. ''Een lange, slepende zaak is zeker niet in het voordeel van mijn cliënt.'' Desondanks heeft hij een flinke lijst met onderwerpen die nadere bestudering behoeven en wil hij ruim 30 getuigen horen.

Een aantal van die getuigen, mensen die Jansen Steur beschuldigen van het stellen van verkeerde diagnoses, waren in de rechtszaal aanwezig. Van Gaal sprak zijn twijfels uit over de beschuldigingen en noemde mensen bij naam die hij aanvullend wenst te horen. ''Ik ben me ervan bewust dat deze getuigen in de zaal zitten, maar ik wil het toch graag noemen.''

Heksenjacht

Hij laakt de ''heksenjacht'' die tegen Jansen Steur is ontstaan. ''Er wordt zelfs opgeroepen om zijn adres bekend te maken aan de media.''

De advocaat heeft het zelfs over de ''grootste en belangrijkste strafzaak van de afgelopen 25 jaar''. ''Personen die met deze zaak te maken hebben, zijn zowaar bekende Nederlanders geworden.''

Inhoudelijk

Van Gaal heeft woensdag bij de regiezitting veel vragen en onderzoekswensen ingediend. De rechtbank heeft 2 weken nodig om zich te buigen over al die wensen en verzoeken.

Op 17 april wordt duidelijk of er bijvoorbeeld getuigen nogmaals gehoord moeten worden en of er extra deskundigen nodig zijn. Het kan nog wel maanden, en misschien zelfs een jaar, duren voordat de zaak inhoudelijk wordt behandeld.

''Wat ons betreft is op een paar kleine punten na het vooronderzoek afgerond en kan de inhoudelijke behandeling beginnen'', aldus een woordvoerster van het OM.