Er is nog geen duidelijkheid over de toekomst van Feyenoord-stadion De Kuip in Rotterdam. Er liggen nu vier plannen, waarvan drie renovatievarianten en een plan voor nieuwbouw.

Dat hebben Feyenoord, Sportclub Feyenoord en Stadion Feijenoord woensdag bekendgemaakt aan de sportcommissie van de gemeenteraad.

Het stadion, dat een schuifdak krijgt, herbergt 63.000 toeschouwers, negentig business units en 6300 business seats.

Om het nieuwbouwplan financieel haalbaar te maken, wordt het stadion ook uitgebreid gebruikt voor commerciële en maatschappelijke activiteiten. In totaal zijn 28 wedstrijden per jaar ingepland.

Second opinion

Er is nog geen zekerheid over de toekomst van De Kuip. De renovatie- en nieuwbouwplannen voor het stadion worden eerst onderzocht door een onafhankelijk bureau.

Ook wordt gekeken of de Europese Commissie een financiële steun vanuit de gemeente goedkeurt.

Dat hebben de politieke partijen in Rotterdam woensdag afgedwongen bij sportwethouder Antoinette Laan.

Het college stelde al voor een second opinion over de vier varianten te doen. De politieke fracties benadrukten dat er gekeken moet worden naar de effecten voor de directe omgeving in het gebied waar de plannen worden uitgevoerd.

Feyenoord

Feyenoord, Sportclub Feyenoord en Stadion Feijenoord presenteren woensdagmiddag een nieuw plan voor een nieuwe voetbaltempel dat tegelijkertijd een reddingsboei voor Rotterdam-Zuid moet zijn.

Het is de vierde variant, naast de drie renovatieplannen die er liggen. Dinsdag werd bekend dat de meeste Rotterdammers De Kuip liever gerenoveerd zien.

De gemeente Rotterdam wordt gevraagd 165 miljoen euro opzij te leggen om garant te staan voor de financiering van het plan. De gemeenteraad gaat daarover beslissen als eerst ook de renovatieplannen voor De Kuip voor een tweede keer tegen het licht worden gehouden.