Pedofielenvereniging Martijn kan niet worden verboden. Dat oordeelde het gerechtshof in Leeuwarden dinsdag.

Het hof vindt dat de werkzaamheden van de vereniging wel in strijd zijn met de openbare orde, maar dat er geen sprake is van dreigende maatschappelijke ontwrichting.

Vorig jaar verbood rechtbank in Assen de club nog wel. Daarop werd de vereniging meteen ontbonden, maar met die beslissing is het hof het niet eens.

De teksten en afbeeldingen die Martijn op zijn website had staan zijn niet strafbaar, oordeelt het hof. Ook heeft de vereniging geen strafbare feiten gepleegd en geen 'tips and tricks' gegeven aan volwassenen om tot seks met kinderen te komen.

Diverse leden van de vereniging zijn wel veroordeeld voor seksmisdrijven. Maar die kunnen niet met het werk van de vereniging in verband worden gebracht, vindt het hof.

Aantasting

De rechters van het hof vinden wel dat de werkzaamheden van de vereniging Martijn een ernstige aantasting zijn van bepaalde principes in het Nederlandse rechtsstelsel. Martijn ''bagatelliseert de gevaren van seksueel contact met jonge kinderen, praat dergelijke contacten goed en verheerlijkt ze zelfs''.

Daartegenover staat dat de maatschappij weerbaar genoeg is tegen de ''ongewenste uitingen en verwerpelijke gedragingen''.

Niet weerbaar

De rechtbank oordeelde eerder dat kinderen niet weerbaar zijn en daarom moeten worden beschermd.

Dat Martijn voor de leden seksueel contact met kinderen nastreefde, druiste volgens de rechter in tegen de rechtsorde en tastte de integriteit van kinderen aan. "Daar hoort de Nederlandse rechtstaat geen ruimte aan te bieden'', concludeerde de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie (OM) was naar de civiele rechter gestapt om Martijn verboden te krijgen. ''Er is een groot publiek belang dat de vereniging verboden blijft en kinderen beschermd worden tegen de activiteiten'', luidde het standpunt van het OM.

Overleggen

De leden van Martijn gaan nu intern overleggen over de toekomst van de club. liet oud-voorzitter Marthijn Uittenbogaard weten.

Uittenbogaard zegt dat het de vraag is of er nog mensen in het bestuur plaatsnemen. Uittenbogaard zelf wil dat in ieder geval niet. De 60 leden moeten zich nu over de toekomst uitspreken, vindt Uittenbogaard.

OM

Het Openbaar Ministerie (OM) bekijkt volgens een woordvoerster of er aanknopingspunten zijn om cassatie aan te tekenen tegen de uitspraak. De zegsvrouw van justitie noemde die uitspraak teleurstellend.

Het OM vond dat Martijn geen hoger beroep had kunnen aantekenen, omdat de vereniging vorig jaar al was ontbonden na het verbod door de rechtbank in Assen. Dat is een van de punten waarop het OM wellicht in cassatie wil gaan.

Wat Martijn deed, seks met kinderen verheerlijken en goedpraten, was volgens justitie in strijd met de openbare orde. Het OM vond het daarom van een groot publiek belang dat de vereniging verboden bleef en dat kinderen beschermd zouden worden tegen de activiteiten. Het OM denkt binnen twee weken een besluit te hebben genomen of het in cassatie gaat.

CDA

Het CDA en de ChristenUnie gaan waarschijnlijk verder met een initiatiefwetsvoorstel dat er toe moet leiden dat Martijn en eventuele toekomstige pedoclubs strafbaar worden gesteld.

Pieter Omtzigt (CDA) en Arie Slob (ChristenUnie) kondigden dat aan in reactie op de uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden.

Omtzigt en Slob waren anderhalf jaar geleden al bezig met een initiatiefwet. ChristenUnie-leider Arie Slob zegt dat hij de uitspraak van het hof in Leeuwarden gaat bestuderen, maar dat de kans groot is dat hij samen met het CDA verder gaat met het oude initiatief.

Ook Omtzigt is dat van plan. Volgens hem moet Nederland het Verdrag van Lanzarote opnemen in de eigen wetgeving. Volgens dat verdrag kan een organisatie verboden worden als een leidinggevende is veroordeeld voor bezit van kinderporno. Nederland heeft het verdrag wel getekend maar niet in wetgeving omgezet.

''Martijn is geen therapieclub, maar een vereniging die actief propageert dat je met zeer jonge kinderen seks kunt hebben. Met baby's en peuters. Het is niet onschuldig wat daar speelt'', zegt Omtzigt, die er op wijst dat een aantal Martijn-leden is veroordeeld voor pedofilie.

PVV

PVV-Kamerlid Lilian Helder vindt de uitspraak van het hof ''op zijn zachtst gezegd erg jammer. De PVV vindt dat het belang van de bescherming van de lichamelijke integriteit van kinderen zwaarder weegt en heeft dat in een debat over een verbod op deze vereniging ook onderbouwd.''

De VVD wil inhoudelijk nog niet reageren. De liberalen rekenen erop dat het OM gaat bekijken of er gronden zijn voor cassatie. ''De VVD acht het op zich van groot belang dat in deze zaak een principe-uitspraak wordt gedaan'', aldus Kamerlid Ard van der Steur.

Magda Berndsen (D66) worstelt met de uitspraak. ''Ik wil helemaal niks van pedofilie weten, vind het verwerpelijk van alle kanten, maar we zijn wel een rechtsstaat. Rechtstatelijk heb ik begrip voor de uitspraak van de rechter, emotioneel vind ik dit lastig.'' 

Lees ook: geschiedenis van de vereniging Martijn