De 60-jarige Gijsbert Ruiter uit Haelen is dinsdag veroordeeld tot negen maanden celstraf door de rechtbank in Limburg.

Hij hoeft niet meer de cel in omdat hij die tijd al in voorarrest heeft uitgezeten. Justitie had acht jaar cel geëist.

Tijdens een zitting op 19 maart werd Ruiter al vrijgelaten. Een woordvoerder van de rechtbank liet toen weten dat zijn straf zijn voorarrest niet zou overstijgen.

De Limburger draaide in juni door toen gemeentewerkers een illegaal geplaatst hek wilden verwijderen. Ruiter gooide plastic flessen met brandende benzine naar agenten en dreigde met een handboog te schieten. Hij sloeg op de vlucht, maar kon dezelfde dag nog in de boeien worden geslagen.

Vrijgesproken

Ruiter is dinsdag vrijgesproken van poging tot moord of doodslag, omdat hij niemand wilde doden. Hij is wel veroordeeld wegens poging tot zware mishandeling en bedreiging. Zijn advocate Gitte Stevens laat weten dat zij nog niet weet of haar cliënt in beroep gaat. Ook het Openbaar Ministerie laat weten zich nog te beraden op een eventueel hoger beroep.

Het incident ontstond door een langlopend conflict tussen de man en een naast zijn woning gelegen woonwagenkamp. Ruiter plaatste het hek om zich te ‘beschermen’ tegen wat hij beschreef als de terreur van de kampbewoners. De gemeente Leudal, waar Haelen onder valt, vond het hek illegaal.

Fouten

Een onafhankelijke commissie die onderzocht hoe het conflict zo uit de hand kon lopen oordeelde dat de gemeente ernstige fouten heeft gemaakt. Zo werden de problemen gezien als een burenruzie, terwijl volgens de commissie sprake was van een 'lokale oorlog'. In de afgelopen vijftien jaar zou te weinig aandacht zijn geweest voor de veiligheid van de bewoners.

Een van de aanbevelingen van de commissie aan de gemeente was het huis van Ruiter te kopen zodat hij niet meer naast het kamp hoeft te wonen. De gemeente overweegt dit, maar kijkt ook naar alternatieve oplossingen.