Een van de vier verdachten die betrokken zou zijn bij de handel in gevaarlijke stoffen wordt verdacht van ''het aanwezig hebben van chemische wapens.''

Dat zei advocaat Theo Bouwmans dinsdag, rond de voorgeleiding van zijn cliënt. De vier, tussen de 21 en 52 jaar, werden zaterdag aangehouden omdat een van de vier een gevaarlijke stof, mogelijk sarin, te koop zou aanbieden.

De politie startte daarop een groot opsporingsonderzoek waarin deze verdachte voortdurend werd geschaduwd. Samen met een ander ging deze zaterdagavond naar het buitengebied in de Maastrichtse wijk Amby waar ze begonnen te graven. Daarop werd dit duo aangehouden. Even later werden ook de andere twee aangehouden in Heerlen.

De politie heeft de afgelopen dagen in het gebied gezocht naar het gevaarlijke zenuwgas sarin, maar niets gevonden. Ook bij de verdachten is de stof niet aangetroffen.

Bewaken

De politie blijft de plek waar afgelopen dagen gegraven werd naar sarin, bewaken. Volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) gebeurt dat in het belang van het onderzoek, voor het geval dat de verdachten toch nog iets willen zeggen, aldus de woordvoerster.

Het OM heeft ''sterke aanwijzingen'' dat vier verdachten het zenuwgas sarin in hun bezit hebben gehad. Dat meldde het OM dinsdag na afloop van de voorgeleiding van de verdachten bij de onderzoeksrechter in Maastricht.

Zolang het onderzoek loopt, blijven agenten de voormalige zoekplaats vlakbij Amby, onder de rook van Maastricht, bewaken. Dat kan volgens het OM zeker dagen gaan duren.

Verdachten

Een van de mannen die iets te maken zou hebben met de mogelijke verkoop van het zenuwgas, blijft 14 dagen langer in voorarrest. Volgens zijn advocaat Arthur Vonken heeft de rechter-commissaris in Maastricht dat dinsdag besloten.

De man wordt verdacht van poging tot verkoop van chemische wapens en het bezit daarvan.

De rechter-commissaris in Maastricht heeft besloten dat het voorarrest van de 2 vrouwen (33 en 52 jaar) niet wordt verlengd. Het Openbaar Ministerie (OM) kan ze nog wel tot vrijdag vasthouden en overweegt nog in beroep te gaan tegen het besluit van de onderzoeksrechter.

De onderzoeksrechter vond dat er onvoldoende bewijs tegen de twee vrouwen is om hen nog langer vast te houden. Er zijn te weinig aanknopingspunten om te denken dat de rol van de vrouwen even groot is als die van de twee mannen.

De vier uit Heerlen en Maastricht blijven wel in volledige beperking; de vrouwen dus zeker tot vrijdag. Daarom kunnen het OM en de advocaten niet meer inhoudelijke informatie over de zaak geven.

Lees achtergrondinformatie over Sarin