Ruim een miljoen schoolkinderen trekken op vrijdag 26 april hun sportschoenen aan voor de Koningsspelen.

Dat zei Hans Wijers, voorzitter van het Nationaal Comité Inhuldiging, dinsdag.

Willem-Alexander en Máxima openen de Koningsspelen op de basisscholen De Triangel en Het Palet in Enschede, maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend. De aanmeldingstermijn verliep dinsdag om 12 uur.

Wijers baseerde zich op de laatste stand van deelnemers in het paasweekeinde. Dinsdagavond maakt het comité het definitieve aantal aanmeldingen bekend. De sportdag maakt deel uit van de festiviteiten rond de inhuldiging van de nieuwe koning op 30 april.

Ontbijt

De Koningsspelen beginnen 's morgens met een een gezond en feestelijk ontbijt voor alle deelnemers, bestaande uit brood, zuivel, fruit en beleg. Ook krijgen de scholen servetten en placemats.

Nadat het aanstaande koningspaar het startschot heeft gegeven, mogen de deelnemende basisscholen zelf weten hoe zij invulling geven aan de dag. Scholen konden zich vrijwillig opgeven.

Bal

Met optredens van André Rieu en zijn orkest, André van Duin en Martijn Fischer in zijn rol van André Hazes is het avondprogramma voor het Koningsbal in Amsterdam voor een belangrijk deel rond. De gemeente hoopt binnenkort nog meer namen bekend te kunnen maken van artiesten die op 30 april zullen optreden op het podium op het Museumplein.

Ook overdag zijn er optredens en in de ochtenduren is er een kinderprogramma, kondigde een woordvoerder van de gemeente dinsdag aan.Tussendoor kunnen bezoekers via grote schermen op het Museumplein de inhuldiging van koning Willem-Alexander volgen. De gemeente hoopt daarmee de drukte in de stad te kunnen spreiden.

Museumplein

Het Museumplein biedt volgens de woordvoerder plaats aan 50.000 tot 70.000 mensen. De organisatie creëert een paar duizend zitplaatsen voor het publiek. De gemeente raadt mensen die naar het Museumplein willen zeer dringend aan te reizen via station Amsterdam Zuid en niet via het Centraal Station.

''We adviseren mensen ook om voor de avond een keuze te maken tussen de Koningsvaart op het IJ en het Koningsbal op het Museumplein, want het is praktisch niet te doen beide evenementen te bezoeken'', waarschuwde de zegsman van de gemeente.

Het Koningsbal in Amsterdam duurt tot middernacht. Tot 23.00 uur zijn er optredens.

Alles over de troonswisseling in ons dossier