Het risico op brand in natuurgebieden blijft onverminderd groot. Voor Overijssel, Gelderland, Utrecht en het grootste deel van Limburg geldt nog steeds de zogenoemde 'code oranje'.

In Drenthe, Oost-Brabant en de Kop van Noord-Holland is extra waakzaamheid geboden.

Dat stelde dinsdag de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG), de landelijke brandweerspecialist op het gebied van bos- en heidebranden.

Het blijft volgens de VNOG nog kurkdroog in de natuur. Bijkomend probleem is dat bomen en struiken door de voortdurende kou in de 'winterstand' blijven staan. Pas bij hogere temperaturen komt de sapstroom in het hout op gang, waardoor stammen en takken vanzelf vochtiger worden.

Code oranje

'Code oranje' betekent onder andere een verbod op open vuur buiten. Bij een brandmelding rukt de brandweer met extra mensen en materieel uit.

Dinsdagmorgen is in Warnsveld in Gelderland weer brand uitgebroken in een rieten dak op een woning. De brandweer waarschuwt eigenaren van huizen met een rieten dak om geen open haarden of kachels meer aan te steken zolang het zo droog blijft.

Aan het eind van het stookseizoen zitten schoorstenen vol met brandbare resten. Vonken daarvan kunnen onder de huidige omstandigheden een rieten kap in een oogwenk in lichterlaaie zetten.