De Utrechtse gemeente IJsselstein laat een eigen onderzoek doen naar de dodelijke steekpartij waarbij een 42-jarige moeder haar 16-jarige dochter doodstak. 

De moeder zit sinds het drama begin januari vast.

IJsselstein wil ''goed in kaart brengen wat er zich allemaal heeft afgespeeld op het gebied van zorg en hulpverlening voor de steekpartij plaatshad'', aldus een woordvoerder van de gemeente dinsdag.

''We willen uit dit onderzoek lessen trekken voor de toekomst."

Gezinsproblemen

Aanleiding voor het drama waren problemen binnen het gezin, liet de politie eerder weten. Toen de gealarmeerde politie arriveerde bij de woning aan het Saffierpad was het meisje al niet meer aanspreekbaar.

Ook kwam een traumahelikopter naar de wijk om medische assistentie te verlenen. Het meisje overleed even daarna.

Marokkaanse gemeenschap

Het meisje kwam uit een familie van Marokkaanse origine. De politie wilde eerder niet uitweiden over de aard van de problemen tussen moeder en dochter.

Een woordvoerster van IJsselstein liet wel weten dat de gemeente een persoon heeft aangesteld die contact houdt met de Marokkaanse gemeenschap in de stad.

Eerwraak

De PVV wilde na het drama van het kabinet weten of er sprake was van eerwraak.

Willem Jan Ausma, de advocaat van de moeder liet daarop weten dat de 16-jarige dochter niet is doodgestoken uit eerwraak of omdat ze in verwachting was. Omdat er veel verhalen de ronde deden, besloten de moeder van het meisje en advocaat Ausma naar buiten te treden.

In juni moet het rapport klaar zijn en tot die tijd willen de betrokken partijen niet reageren op het onderzoek. Het eigen onderzoek heeft volgens de woordvoerder niets te maken met de rechtszaak die nog moet beginnen. De aangehouden moeder staat op 19 april voor het eerst terecht.