De politie heeft de afgelopen dagen in het buitengebied bij Maastricht gezocht naar sarin, een van de gevaarlijkste zenuwgassen.

De stof is niet gevonden. Vier verdachten zijn aangehouden in verband met de zaak, twee mannen en twee vrouwen, in Maastricht en Heerlen. Ze zijn 21 tot 52 jaar oud.

De politie verdenkt hen van het te koop aanbieden van sarin. Er zou geen aanleiding zijn om te denken dat het gaat om terrorisme.

De politie vermoedt dat het om ''geldelijk gewin'' ging. Volgens de politie maakten de vier geen deel uit van een grotere groep. Een van de mannen is al eens eerder in aanraking gekomen met de politie wegens een geweldsdelict.

Graven

Een man en een vrouw werden zaterdagavond aangehouden toen ze in het gebied in Maastricht aan het graven waren. De andere twee werden tegelijkertijd in Heerlen opgepakt. Of er een mogelijke koper van het zenuwgas is, is nog onbekend.

De opgepakte mensen worden verdacht van ''het in handen hebben van een verboden stof en het begraven ervan''. De verdachten zitten in beperkingen in de cel, wat betekent dat ze met niemand contact mogen hebben behalve met hun advocaat.

CIE

De Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) heeft de Limburgse politie afgelopen woensdagavond getipt dat een met naam genoemde verdachte de gevaarlijke stof Sarin, te koop zou aanbieden. Dat zei korpschef Gery Veldhuis van de Limburgse politie maandag.

Sinds de tip door de inlichtingendienst heeft de politie de verdachte voortdurend geschaduwd. Samen met een ander ging deze verdachte zaterdagavond naar de plek in Amby waar ze begonnen te graven. Op dat moment werd het tweetal gearresteerd, aldus Veldhuis.

''Degenen die wilden gaan graven zijn vermoedelijk niet de kopers geweest'', zei Veldhuis nog. ''Maar op de rollen van de verdachten ga ik niet in.''

Invallen

De politie heeft inmiddels op drie plaatsen invallen gedaan (in Heerlen en Kerkrade). Daarbij is in ieder geval een computer in beslag genomen. Bij geen van de verdachten is het zenuwgas gevonden. Dinsdag worden de vier voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Burgemeester van Maastricht Onno Hoes, hoofdofficier van justitie Roger Bos en politiechef van de eenheid Limburg Gerry Veldhuis gaven maandagavond een toelichting op het onderzoek dat de afgelopen dagen aan de Bodemsweg in het buitengebied van de Maastrichtse wijk Amby is gehouden.

Sarin

Sarin is oorspronkelijk ontwikkeld als pesticide. Bij inademing of door opname door de huid kan het gas het zenuwstelsel verlammen. Bij inademing van grote hoeveelheden verlamt sarin de spieren rondom de longen, waardoor slachtoffers verdrinken in hun eigen slijm.

Zelfs een kleine hoeveelheid van het reukloze, kleurloze en smakeloze sarin kan al dodelijk zijn. Maar ook wanneer een slachtoffer blootstelling aan sarin overleeft, kan het zenuwgas blijvende schade toebrengen aan de longen, ogen of het zenuwstelsel.

Sarin werd onder meer gebruikt tijdens de aanval op de metro in Tokio in maart 1995.