Met een kleiner paasvuur dan normaal wordt in Espelo (Overijssel) toch een traditie voortgezet. 

De organisatoren mochten na overleg met de gemeente een kleiner paasvuur van 20 meter hoog bouwen naast het grote bouwwerk dat al eerder klaar was.

Door de droogte en wind was het niet verantwoord om de grote stapel in brand te steken. Het feest in Espelo begon zondagmiddag. Om 21.00 ging het paasvuur aan. 

Veel gemeenten in Overijssel en Gelderland hadden paasvuren verboden omdat het te gevaarlijk was. Soms mochten ze worden aangestoken onder strikte voorwaarden.

Kaal weiland

Brandweerlieden bekeken in elke gemeente per brandstapel of het veilig was om die aan te steken onder de huidige weersomstandigheden. ''Het maakt nogal uit of er veel bomen of huizen rond een paasvuur staan of dat de bult in een kaal weiland ligt'', zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland vorige week.

Niet alleen in Espelo, maar ook in andere plaatsen vooral in de Achterhoek en op de Veluwe werden zondagavond paasvuren aangestoken. Op de paasvuren komen duizenden bezoekers af.

Het paasvuur is van oorsprong een heidens gebruik. De vuren markeerden het begin van het vruchtbare seizoen en dienden om boze geesten te verdrijven. In delen van Denemarken, Duitsland en Oostenrijk kennen ze die traditie ook.