Mauro mag in Nederland blijven. Donderdag heeft hij een verblijfsvergunning gekregen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag bevestigd.

Het gaat om een verblijfsvergunning in het kader van het kinderpardon.

Mauro Manuel (geboren in 1992) kreeg in 2011 een studievisum. Hij kwam op zijn 9e in zijn eentje uit Angola naar Nederland en woont al jaren bij pleegouders.

De kwestie-Mauro leidde tot enorme politieke consternatie, kritiek op toenmalig asielminister Gerd Leers, en demonstraties op het Binnenhof. De jongen kreeg uiteindelijk een studievisum, maar uitzetting bleef hem wel boven het hoofd hangen.

Het kinderpardon betekent dat minderjarige vluchtelingen die voor hun achtiende ruim vijf jaar in Nederland hebben verbleven niet meer uitgezet zullen worden. Ze moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. De regeling ging in februari dit jaar in.

Opgelucht

Mauro en zijn familie zijn opgelucht na tien jaar 'wanhoop en onzekerheid'. Dat heeft Defence for Children, die zich heeft ingezet voor de belangen van Mauro, zaterdag laten weten. De steunorganisatie zegt dat ze door de familie is gevraagd om dat bekend te maken omdat ze zelf in de luwte willen blijven.

Mauro zou aan Defence for Children hebben laten weten dat hij waarschijnlijk eerst gaat werken na zijn examen in juni. En dat hij daarna misschien nog verder gaat leren. ''Maar eerst wil ik geld verdienen zodat ik nu echt mijn eigen leven kan gaan opbouwen.''

Pleegoma

Mauro's pleegoma, Mieke van Erp, reageerde zaterdag uitbundig op het nieuws. ''Een mooier welkom thuis na een vakantie kunnen we niet hebben! Mauro heeft zijn verblijfsvergunning!'', schrijft ze op haar Facebookpagina.

Ook zegt ze ''Dank aan alle lieve mensen die zo hard hebben meegevochten om onze Mauro hier in Nederland te houden, het was een hele lange weg maar mede dankzij jullie is het dan toch gelukt!''

Buma

Ook CDA-leider Sybrand Buma is blij dat Mauro een verblijfsvergunning heeft gekregen. Dat zei hij zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

''Het is mooi dat deze zaak, die zo pijnlijk is geweest, op deze manier kan worden afgerond'', zei Buma. ''U weet hoe het ons verdeeld heeft'', refereerde Buma aan de discussie binnen zijn partij over de kwestie-Mauro.

Tevreden

Ook andere politici reageren tevreden op de verblijfsvergunning voor Mauro. Joël Voordewind van de ChristenUnie, een van de initiatiefnemers voor het kinderpardon, is blij ''voor Mauro en de vele andere Mauro's die nu onder het pardon vallen''.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen leeft ook mee met Mauro. ''Ik ben heel blij voor hem'', zegt ze. Tegelijkertijd maakt ze zich nog zorgen over kinderen van mensen die verdacht worden van oorlogsmisdaden.

''Dat zijn schrijnende gevallen waar nog geen oplossing voor is.'' Ook is er een groep mensen die eerder niet onder het generaal pardon viel en nu ook niet aan de voorwaarden van het kinderpardon voldoet. ''Daar maak ik me ook nog zorgen om.''