In Enschede vindt vrijdagavond een protestmars plaats tegen de sluiting van gevangenissen in Oost-Nederland. Zo'n duizend mensen lopen mee in de 'Leeglooptocht', zoals de mars is gedoopt.

Dat meldt een woordvoerder van de actievoerders. Met de actie wordt geprotesteerd tegen de plannen van staatssecretaris Fred Teeven (VVD) om te bezuinigen op het gevangeniswezen en daarvoor tientallen gevangenissen te sluiten.

Onder meer gevangenissen in Rekken, Almelo, Balkbrug en Hoogeveen moeten dicht in het oosten van het land.

"Als de gevangenissen sluiten, heeft dat ook gevolgen voor de rechtbanken, de politie en de gemeenten", denkt de zegsman van de actiegroep, die vreest voor meer werkloosheid in de regio.

Centrum

De actievoerders verzamelden zich vrijdag op de Oude Markt in Enschede, waar onder meer CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt aanwezig is om hen een hart onder de riem te steken. Rond 20.00 uur isgestart met de daadwerkelijke protestmars, die door het centrum van Enschede voert.

Teeven maakte zijn bezuinigingsplannen een week geleden bekend. De staatssecretaris wil 340 miljoen euro bezuinigen door onder meer het aantal plaatsen voor gevangenen te laten slinken van 12.595 naar 10.917 in 2018. Gevangen zouden vaker een cel moeten delen.