De 55-jarige ziekenhuispastor uit Ubbergen die zijn partner dominee Piersma (56) in september in hun huis doodsloeg met een bijl, moet 7 jaar cel en tbs met dwangverpleging krijgen.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem vrijdagavond geëist. De pastor heeft bekend. Hij dacht dat hij in de cel rust zou vinden, maar dat bleek niet het geval.

De pastor overwoog in eerste instantie zelfmoord, maar dat wilde hij zijn partner niet aandoen. Toen overwoog hij een aantal oude dames om het leven te brengen.

Uiteindelijk besloot hij, geïnspireerd door een Canadese pornoacteur die zijn vriend gruwelijk met priemen doodde, zijn partner te vermoorden. Een aflevering van de Zweedse serie Wallander bracht hem op het idee dat met een bijl te doen.

Medicijn

De pastor vermaalde het medicijn oxazepam om de dominee slaperig te maken. Toen de oude medicijnen niet wilden oplossen in een witbiertje, gooide hij het door de gootsteen. Uiteindelijk was verdoving niet nodig: toen dominee Piersma sliep, ging hij uit bed om de bijl te pakken.

De messen die hij onder het bed verstopt had, liet hij links liggen. Hij sloeg zijn partner met de botte kant op zijn achterhoofd, draaide hem om en sloeg hem vervolgens met het scherpe blad in zijn gezicht.

Hij trok schone kleren aan, maakte een foto van het bloedbad, pakte zijn paspoort en dat van zijn partner en meldde zich op het politiebureau.

Jaloezie

De aanklager vermoedt jaloezie of verlatingsangst als motief. Deskundigen achten de zwaar depressieve pastor sterk verminderd toerekeningsvatbaar en vermoeden manische depressiviteit. Ze vrezen geen herhaling, eerder zelfmoord, en adviseerden geen tbs.

De aanklager vroeg dat toch. Rechtbanken kunnen 'gewone’ behandeling maar voor 4 jaar bevelen, maar dat is niet voldoende vergelding. Celstraf geeft weinig behandelmogelijkheden. Tbs met voorwaarden kan met maximaal 5 jaar cel worden gecombineerd, wat de aanklager te laag vindt.

Volgens zijn advocaat is de pastor geheel ontoerekeningsvatbaar. Er moet meer onderzoek volgen naar agressie als gevolg van verkeerd voorgeschreven medicijnen en naar een mogelijke hersenafwijking.