Het Openbaar Ministerie heeft vrijdagmiddag 20 jaar cel geëist tegen Jasper S., de Fries die heeft bekend de destijds 16-jarige Marianne Vaatstra in mei 1999 te hebben verkracht en vermoord.

Het OM acht moord met voorbedachten rade wettig en overtuigend bewezen. 20 jaar is de maximale eis. De Officier van Justitie stelde vrijdag in de rechtbank in Leeuwarden dat Jasper S. volledig toerekeningsvatbaar is.

Het OM is van mening dat levenslang geen reëele verwachting is, omdat de kans dat S. in herhaling valt volgens deskundigen klein is. Verder was er geen sprake van strafverminderende omstandigheden. 

Sinds 2006 is de maximale tijdelijke straf die kan worden opgelegd 30 jaar, maar omdat deze moord en verkrachting al in 1999 zijn gepleegd, geldt nog de maximale tijdelijke straf van 20 jaar.

De rechtbank in Leeuwarden doet op 19 april uitspraak in de zaak.

Moord

De verdediging van Jasper S. pleit hun cliënt vrij van moord met voorbedachten rade. Volgens advocaten Jan Vlug en Anno Huisman handelde S. in paniek en uit angst voor ontdekking. Verkrachting wordt door de verdediging niet bestreden. Dat heeft S. ook bekend.

S. zou volgens zijn advocaten veroordeeld moeten worden voor gekwalificeerde doodslag in plaats van moord. De maximale straf hiervoor is 15 jaar.

De 45-jarige Fries zou volgens Vlug 'eerlijk en volledig' hebben verklaard in de rechtbank en bij de politie. "S. heeft stelselmatig verklaard dat hij in paniek was. Het gebeurde in een flits", aldus de raadsman. Het verhaal van S. wordt volgens hem niet weersproken door de feiten. S. zou verder volgens zijn verdediging zeker geen recidivist zijn. Ook wil hij werken aan zichzelf.

Bekentenis

S. legde donderdag een bekentenis af over de verkrachting en de moord op Vaatstra. Huilend verklaarde hij haar drie keer de keel te hebben doorgesneden.

De 45-jarige melkveehouder uit Oudwoude werd in november opgepakt. Hij had meegedaan aan een groot dna-verwantschapsonderzoek onder duizenden mannen die ten tijde van de moord in de buurt van de vindplaats van het lichaam van het slachtoffer woonden.

S. gaf donderdag aan het begin van de zitting al aan dat hij wist dat het doek voor hem zou vallen, toen bekend werd dat het dna-onderzoek in de regio zou worden gehouden.

Spijt

S. verklaarde dat hij 'spijt en wroeging' had van wat hij had gedaan. ''Ik besef dat ik de familie Vaatstra niet de duidelijkheid heb kunnen geven waarop ze hadden gerekend. Ik hoop dat ze met mijn bekentenis en mijn veroordeling een stukje van dit alles kunnen afsluiten.''

Hij noemde de zaak rond de verkrachting en de dood van Vaatstra er een ''met alleen maar verliezers''. Woorden vinden die verlichting brengen in zo'n zaak is moeilijk.

Bekijk de verklaring van het OM:

Verzet

De aanklager zei dat Marianne zich naar alle waarschijnlijkheid hevig heeft verzet. Zo zijn er DNA-sporen van S. gevonden onder de nagels van Marianne en beet ze S.

Ook het feit dat haar polsen werden vastgebonden tijdens het misbruik, wijst op verzet, concludeert het OM. S. zei juist dat Marianne bij het zien van het mes zich niet langer verzette. De verdachte hoorde het betoog van de officier grotendeels aan met gebogen hoofd en de handen in het haar.

Willekeurig slachtoffer

Volgens het OM was Marianne een volstrekt willekeurig slachtoffer. S. fietste haar achterna toen hij haar midden in nacht was tegengekomen tijdens een rondje fietsen om "zijn gedachten te ordenen". Hij dwong haar tot stoppen en nam haar onder dreiging van een zakmes mee het weiland in.

Daar misbruikte hij haar volgens de aanklager met veel geweld. Hij sneed haar kleding los en bond haar polsen vast met haar eigen bh. Daarna wurgde hij haar met datzelfde kledingstuk en sneed haar keel drie keer door omdat hij haar nog voelde ademen. Marianne was toen hoogstwaarschijnlijk al buiten bewustzijn.

Pure lust

"De verdachte heeft de 16-jarige Marianne, een levenslustige en vrolijk, jong famke in de bloei van haar leven, midden in de nacht van haar fiets getrokken. Enkel en alleen uit pure lust om zijn eigen seksuele gevoelens te bevredigen", zei de officier van justitie.

"Marianne was al bang in het donker en die angst is bewaarheid geworden. Verdachte herinnert zich zelfs de angstige blik toen ze zich omdraaide. Dat heeft hem niet weerhouden zijn drift tot lust door te zetten."