Vrijdag is in de rechtbank in Leeuwarden de rechtszaak voortgezet tegen Jasper S., de Fries die heeft bekend Marianne Vaatstra in 1999 te hebben verkracht en vermoord.

Tijdens de zitting komt in de ochtend een aantal (gedrags)deskundigen aan het woord over de verdachte. Volgens de psycholoog die Jasper S. beoordeelde zat hij vol lustgevoelens toen hij achter de Friese tiener aanfietste.

De psycholoog denkt dat S. "mogelijk ingegeven door seksuele frustratie" de achtervolging op het jonge meisje inzette.

Psycholoog Feringa benadrukt dat er geen stoornis bij S. is geconstateerd. Hij werd wel onderzocht op kenmerken van autisme. Uit deze tests kwamen geen kenmerken naar voren. Eerder werd al bekend dat de boer uit Oudwoude volledig toerekeningsvatbaar is.

Geen stoornis

De psycholoog vindt dat S. de dreiging die hij bij zijn slachtoffer toepaste, bagatelliseert. Hij zou vooral iemand zijn die doet in plaats van denkt. ''Hij werd getriggerd door Marianne, denkt die is van mij. Dan denkt hij niet meer, maar hij handelt'', zei de psycholoog.

''Maar dat is toch niet normaal?'', vroeg de rechter. ''Nee dat is niet normaal. Maar dat wil niet zeggen dat er een stoornis is.''

Herinnering

De deskundigen schatten de kans op herhaling laag tot matig in. Hij stal weliswaar een aantal jaar geleden een auto om een prostituee te kunnen bezoeken, maar verder heeft S., voor zover bij de deskundigen bekend, geen andere delicten gepleegd. Ook bewaarde hij het moordmes al die jaren om zichzelf eraan te herinneren dat dit niet nog eens mocht gebeuren.

S. zag Marianne als een object, hij heeft nauwelijks aandacht gehad voor zijn slachtoffer. Daarom is het goed mogelijk dat hij zich niet alle details kan herinneren. ''Dit is typerend voor het egocentrisme van de verdachte", zei de psychiater hierover.

Tegenover zijn psychiater zou hij hebben gezegd dat hij zijn misdaad mee het graf wilde innemen. Donderdag zei Jasper S. dat hij niet nog zijn hele leven met zijn geheim had kunnen rondlopen.

Requisitoir

In de middag draagt de Officier van Justitie zijn requisitoir voor en houdt de advocaat van Jasper S. zijn pleidooi. Het Openbaar Ministerie (OM) zal de strafeis die zij voor S. in gedachte heeft kenbaar maken.

Donderdag was de rechtbank in de Friese hoofdstad al het toneel van de feitenbehandeling. S. verklaarde in aanwezigheid van de familie van Marianne Vaatstra hoe hij haar in de nacht van 1 mei 1999 tegenkwam, dwong tot seksuele handelingen en vervolgens om het leven bracht.

Geëmotioneerd

Jasper S. was donderdag gedurende de feitenbehandeling een aantal keer zwaar geëmotioneerd. Vier familieleden van Vaatstra, waaronder haar vader Bauke legden voor de rechtbank een verklaring af. Bauke Vaatstra noemde Jasper S. 'een rat', en riep de rechtbank op 'het onderste uit de kan te halen in deze zaak.'

Hoe laat het OM precies aan de eis toekomt is nog niet bekend. Dat hangt af van het verloop van de dag.